Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Tesla победи "зелените" в Германия

22 февруари 2020, 10:57 часа • 6935 прочитания

Германският съд застана на страната на Tesla, като разреши на американската компания да продължи да разчиства горски масиви в покрайнините на Берлин, където ще бъде изграден първия европейски завод на производителя на електромобили, съобщава Automotive News Europe.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. По-рано висшият административен съд на Берлин-Бранденбург наложи временна забрана за изкореняването на дървета в община Грюнхайде, като тя важеше до разглеждане на жалбата, подадена от активистите от "Зелената лига на Бранденбург". В крайна сметка жалбата беше отхвърлена.

Още през ноември 2019 г. Илън Мъск обяви, че Tesla започва да строи завод в Германия, като това беше прието с въодушевление от местните власти, но стотици хора излязоха на протестни демонстрации.

Те се опасяват, че автомобилният производител ще нанесе вреди на местната дива природа и на водните ресурси. От Tesla обещаха, че след изграждането на завода ще засадят повече дървета от унищожените, а също така и ще отворят няколко хиляди работни места.

Заводът, известен като "Гига-Берлин", трябва да започне работа през юли догодина. Първият модел, който ще слезе от конвейера му, е кросоувърът Model Y. Освен това, във фабриката ще се произвежда Model 3, а същото така и батерии за колите на марката.

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес