Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Tesla е спечелила над 3 млрд. долара от двигатели с вътрешно горене

07 февруари 2021, 16:41 часа • 6229 прочитания

Печалбите на на Tesla за миналата година не се дължат на продажбите на електромобили, които все още носят загуби на компанията на Илон Мъск, а на квоти за вредни емисии, която тя продава на своите конкуренти. Според последните сведения, Tesla е заработила над 3 млрд долара именно от тази дейност, която е много разпространена най-вече на европейския пазар.

Един от основните клиенти е Fiat Chrysler Automobiles Group, в чиято гама има много малко модели с изцяло електрическо задвижване и напълно отсъстват така наречените „плъг-ин“ (зареждащи се) хибридни превозни средства. Заради това, концернът, който наскоро се обедини с PSA Group, не може да изпълни изискванията на ЕС за нива на вредни емисии. От 2020 година те са средно 95 гр/км за гамата на всеки производител.

Затова и през 2019 година FCA се договори с Tesla за закупуване на квоти, като тази схема работи и през 2020 година. Не се съобщава колко е получил производителят на електромобили от сделката, но се твърди, че сумата е много сериозна и с нея Tesla, на практика, е финансирала производството на завода си край Берлин (Германия).

Все пак, на вътрешния пазар основните доходи на Tesla идват от продажбата на електромобили. Някои щати обаче вече също въвеждат изискване от всеки производител до 2025 годинта да продава определен брой коли с нулеви вредни емисии. Според CNN, такива разпоредби вече действат в 11 щата, сред които са Калифорния, Колорадо, Ню Йорк, Орегон и Върмонт. И тук отново най-много печели Tesla, която през 2020 година е продавала квоти на Honda.

Оказва се, че само за последните 4 години компанията на Илон Мъск е спечелила 3,3 млрд. долара от продажба на такива квоите. Половината от тази сума е изкарана през 2020 година. За сравнение, миналогодишният доход на Tesla от продажба на собствени електромобили е 721 млн. долара.

Анализаторите обаче отчитат и „минуси“ от този вид бизнес. Според Гордън Дженсън – водещ аналитик на GLJ Research, това ще доведе до спад на акциите на компанията през следващите години.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес