Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Светът пощуря по Tesla Model 3

01 април 2016, 09:48 часа • 13564 прочитания

Обикновено, когато в САЩ обявят „Черен петък“, по щандовете има смъртни случаи (в буквален смисъл). Същото е и с новия, дългоочакван Model 3 на Tesla, за който има 115 000 предварителни поръчки!

Пиша за автомобили от 17 години, но не си спомням нито един случай, в който автомобил да предизвиква такъв фурор, какъвто е случаят с най-достъпния модел на Tesla – Model 3. Това е истински фурор и тук не става въпрос за намален с 50% Samsung 6, тук става дума за автомобил, при това електрически. По време на представянето снощи в Хоторн, Калифорния, Елон Мъск заяви, че са получени 115 000 предварителни заявки за автомобила, без въобще клиентите да са го виждали. Всеки един от клиентите е депозирал $1000 за поръчката си. Преди два дни гуруто заяви, че ще трябва да увеличат производствения капацитет, на тогава подминах тази новина с лека ръка. Сега пред Tesla се отваря изключителен проблем: как да бъде посрещнат този наплив от клиенти, защото най-смелите предвиждания на компанията са били за 100 000 поръчки годишно, които са надминати само за 24 часа!

 

Model 3 реално е четвъртият модел на компанията: оригиналът бе Roadster, последван от големия седан Model S и кросоувъра Model X. Model 3 ще влезе в производство към края на 2017 г., като стартовата му цена ще е $35 000.

 

Model 3 изглежда като мини версия на Model S, но най-впечатляващото отпред е, че липсва традиционната радиаторна решетка. Линиите са изключително обтекаеми, а профилът е на типичен купе модел.

 

Интериорът е… ненормален. Две седалки отпред, разделени от широк тунел. Волан и огромен монитор, такъв, на каквито размери обикновено работят уважаващите себе си уеб дизайнери. Подобно нещо в автомобил досега не е виждано. Мъск обяви, че всеки Model 3, независимо от нивото си на оборудване, ще бъде стандартно оборудван с технологията Autopilot и всички системи за безопасност. Според Мъск, Model 3 ще е по-просторен от конкурентните му модели с традиционните двигатели с вътрешно горене. До това се е стигнало, след като инженерите са разположили батерията под пода на автомобила, което им е позволило да преместят предните седалки по-напред и да компресират значително арматурното табло.

 

Най-важното за един електромобил: пробегът. И по този показател Model 3 ще удари в земята конкурентите. Автомобилът ще предлага на собствениците си пробег от минимум 345 км с едно зареждане на батерията (EPA сертификат). Това е с около 25 км повече от най-близкия му конкурент, задаващият се в Щатите Chevrolet Bolt, който ще предлага около 320 км пробег. Интересното е, че Model 3 ще може да ускорява от 0 до 96 км/ч за под 6 секунди, нещо, което вече свикнахме да очакваме от Teslа.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес