Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Suzuki Baleno 1.0 BOOSTERJET: Очаквай неочакваното (тест-драйв)

22 август 2016, 16:10 часа • 18954 прочитания

Има автомобили, към които човек подхожда с някаква нагласа. Понякога тя е положителна, а друг път – отрицателна. Често обаче истината се оказва съвсем различна и това води до разочарования. Но има и коли, от които просто не знаеш какво да очакваш. И те могат да те изненадат приятно (или пък неприятно). Една от тях е новото Suzuki Baleno, което стъпи на българския пазар по-рано тази година.

Виждал съм през годините автомобили с това име, но никога не съм им обръщал внимание. Знам, че японският производител реши да спре модела още преди 5-6 години и сега той се завръща на пазара. Само че това Baleno няма нищо общо с онова Baleno, а си е един напълно нов автомобил – на нова платформа и с нови двигатели. Автомобил, за който от Suzuki смело твърдят, че е едно от най-добрите предложения в основен клас – този на компактните хечбекове (сегмент B).

Всъщност Baleno е поредната стъпка, която японският производител прави към възвръщането на своите позиции, които позагуби през последните години. Първата бе с новата Vitara, а следващата ще бъде компактният Ignis, който трябва да видим по-късно тази година. Те обаче са кросовъри, докато Baleno ще търси съвсем друга клиентска аудитория.

От компанията са категорични, че хечбекът освен достъпна цена предлага нисък разход на гориво, богато оборудване и приятно шофиране. Автомобилът е изградена нова платформа и е най-аеродинамичният в историята на Suzuzki. Благодарение на това теглото му, дори в най-тежката модификация, е по-малко от 1 тон – 980 кг. Така той е с цели 200 кг. по-лек от друг, предлаган от марката модел – компактния Swift. Дължината на хечбека е 3995 мм, широчината – 1745 мм, височината – 1470 мм, а разстоянието между двете оси – 2520 мм. Тези размери са напълно достатъчни за едно просторно купе, в което има достатъчно място както за шофьора, така и за пасажерите.

Самият салон не блести с лукс, но пък има всичко, което е необходимо за едно приятно пътуване. Нашият тестови автомобил бе с най-висото ниво на оборудване, което включва класически приборен панел с LED-дисплей, на който излиза цялата нужна на водача информация -  избраната предавка (и препоръчителната), средна скорост, разход на гориво, ускорение, мощност, въртящ момент, температура на въздуха и др.

Налице и адаптивен круиз-контрол със система за предупреждение при опасност от удар с движещо се отпред превозно средство. Като добавим мултимедията със сензорен дисплей, навигацията, камерата, подпомагаща паркирането на заден ход и възможностите за свързване със смартфон, нещата стават все по-привлекателни за крайния клиент.

Не бива да се пренебрегва и мястото в багажника, който е с двоен под. Обемът на товарния отсек също е сред най-добрите в този клас – 355 литра, но при свалени задни седалки може да достигне 1085 литра. Трябва да се отбележи още, че в конструкцията на хечбека е използвана технологията TECT (Total Effective Control Technology), която дебютира при модела Vitara. Тя представлява лека и здрава рамка, която осигурява максимална защита на пътниците в случай на удар. Това прави автомобилът далеч по-сигурен, което не е за пренебрегване, особено по нашите географски ширини.

Тестовата ни кола е оборудвана с новия 1,0-литров бензинов мотор с 3 цилиндъра и мощност 112 к.с. Той е съчетан с 5-степенна механична скоростна кутия, което е напълно прилична комбинация, особено за българските пътища. Двигателят е достатъчно пъргав и същевременно икономичен. Второто прави впечатление още при движението в големите задръствания на София, където разходът е в рамките на 5,6-5,7 л/100 км.

Лекото купе показва своите предимства и при излизането от града. Там тези 112 к.с. са напълно достатъчни за катеренето на по-големи баири, както и за поддържането на сравнително висока скорост по магистралата. Новото шаси играе отлично своята роля, като колата показва приятен баланс и поведение. Настройките на кормилната система също помагат за това.

Прави впечатление и нещо друго, за което в Suzuki определено са се погрижили – обезшумяването в салона е на доста високо ниво. Отново поглеждаме разхода на гориво и установяваме, че той е спаднал с около 1 литър в сравнение с този в градски условия. Което също е сред приятните и неочаквани изненади, които ни поднася този автомобили.

Общо взето Baleno се справя, при това на добро ниво. Нарочно не обръщаме внимание на дизайна, тъй като той е въпрос на лично усещане. Няма как да убедиш някой, че даден автомобил е красив, ако самият той не го харесва. Като пътно поведение, а и като базово оборудване обаче моделът на Suzuki си заслужава да му се обърне внимание. Началната цена от 22 490 лв. може и да стресне някого, но при добавянето на всички предлагани екстри тя е доста атрактивна - в рамките на 34 000 лв.  Като добавим и 5-те години гаранция, нещата никак не изглеждат зле.


Suzuzki Baleno 1.0 BOOSTERJET

Размери

Дължина, мм: 3995

Широчина, мм: 1745 мм

Височина, мм: 1470 мм

Разстояние между двете оси, мм: 2520 мм

Собствено тегло, кг: 980

Двигател

Тип: редови, 3-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 998

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 112 при 5500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 170 при 2000-3500 об/мин.

Динамика

Ускорение от 0 до 100 км/ч, сек: 11,0

Макс. скорост, км/ч: 190

Среден разход, л/км: 5,4/100

Вредни емисии, CO2 г/км/ 105

Цена на тествания модел, лв с ДДС: 30 290

Конкурентът

Dacia Sandero TCe 90

Размери

Дължина, мм: 4058

Широчина, мм: 1732

Височина, мм: 1518

Разстояние между две оси, мм: 2589

Собствено тегло, кг: 1260

Двигател

Тип: редови, 3-цилиндров

Работен обем, куб. см: 898

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 90 при 5000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 140 при 2250-3750

Динамика Макс. скорост, км/ч: 169

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 11,0

Среден разход, л/100 км: 5,0

Вредни емисии СО2, г/км: 112

Базова цена, лв. с ДДС: 21 790

Автор: Петър Захариев

Снимки: Миркат, Иван Тречев

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес