Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Силен скок: До края на годината един от всеки пет автомобила ще бъде електрически

23 април 2024, 13:12 часа • 6397 прочитания

Продажбите на електромобили ще отчетат силен ръст през 2024 г. въпреки икономическите затруднения на някои пазари, прогнозира Международната агенция по енергетика (МАЕ), но достъпността и зарядната инфраструктура ще са от ключово значение за бъдещия растеж, предава Reuters.

Продажбите на електромобили ще достигнат 17 млн. през тази година, спрямо 14 млн. през 2023 г., като повече от един на всеки пет автомобила, продавани по света, ще бъде електрически, което ще намали търсенето на петрол за сухопътния транспорт.

Очаква се 10 милиона от тези превозни средства да бъдат продадени в Китай.

ОЩЕ: Каква е причината толкова много стартъпи за електромобили да се провалят?

„Ниските маржове, волатилните цени на металите, използвани в батериите, високата инфлация и премахването на стимулите в някои държави предизвикаха опасения за темповете на растеж на индустрията на елетромобилите, но глобалните данни за продажбите остават силни“, казва в доклада си базираната в Париж агенция Global Electric Vehicle Outlook.

Снимка: iStock

Продажбите на електромобили нарастват с 25% на годишна база през първото тримесечие на тази година. Темпът на растеж остава без промяна спрямо първото тримесечие на 2023 г. в сравнение със съпоставимия период през 2022 г., но идва на фона на по-голямата база автомобили, казат от МАЕ.

Покупките през първото тримесечие са еквивалентни на общите продажби за цялата 2020 г., отбелязват от агенцията.

ОЩЕ: Tesla сваля цените на автомобилите си на редица основни пазари

Въпреки това делът на електромобилите от общите продажби на автомобили варира значително в отделните региони, като през 2024 г. се очаква да достигне един на всеки девет автомобила в САЩ, един на всеки четири в Европа и почти половината (45%) от всички продадени автомобили в Китай, прогнозира МАЕ.

Навлизането в Европа се възпрепятства от "слабите перспективи като цяло за пътническите автомобили и от премахването на субсидиите в някои страни“, посочват от МАЕ.

Снимка: iStock

Достъпността спрямо традиционните автомобили остава от ключово значение за ръста на сектора, като цените отново варират сериозно в отделните региони.

Колите с двигатели с вътрешно горене остават по-достъпни от електрическите им еквиваленти в Европа и САЩ, а в Китай близо 2/3 от електромобилите, продадени през 2023 г., са били по-евтини от традиционните им еквиваленти.

ОЩЕ: Еуфорията около електромобилите спира, производителите забавят плановете си

„Като цяло електромобилите поевтиняват с падането на цените на батериите и постигането на икономии от мащаба от страна на производителите“, поосочват от МАЕ, но същевременно отбелязват, че с коригиране на инфлацията в някои случаи цените стагнират или дори нарастват леко в периода 2018 – 2022 г.

Задоволяването на нарастващото търсене със зарядна инфраструктура също ще е основно предизвикателство, допълват от МАЕ, като зарядните мрежи трябва да нараснат 6 пъти до 2035 г.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес