Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Шеф на голям автомобилен производител се усъмни в електромобилите

06 март 2020, 14:13 часа • 11841 прочитания

Групата PSA, която влизат френските производители Peugeot и Citroen, както и германския Opel, продължава да разработва електромобили, като инвестира сериозни суми в тях. Въпреки това, нейният генерален директор Карлош Тавареш, който скоро ще оглави и присъединилия се към PSA алианс FCA (Fiat Chrysler Automobiles), не вярва в перспективите на колите на ток, съобщава Reuters.

Според Тавареш, съвременните електромобили са крайно непривлекателни за повечето автомобилисти. Те се купуват само от феновете на този тип машини, които са най-вече еко-активисти. А това са хора, които просто се пристрастяват към определени неща – в случая колите на електричество.

Пред Reuters самият Тавареш обяснява и основните причини за случващото се и за отношението на хората към превозните средства на ток. Основната от тях слабо развитата инфраструктура от зарядни станции, както и сравнително малкият пробег между зарежданията и неяснотата около цената на батериите в дългосрочна перспектива.

Като пример шефът на PSA посочи действията на компанията IONITY, която въведе нова схема да образуване на цените за зареждане. Тя влезе в сила от 31 януари 2020 г., когато съвместното предприятие на BMW, Mercedes-Benz, Ford и Volkswagen Group, премина на нова система на заплащане на получените киловат-часове при зареждане. Това доведе до сериозен ръст на цените енергията - с близо 500%.

Тавареш е на мнение, търсенето на електромобили ще започне да спада, след като бъдат отменени субсидиите за покупка на този тип превозни средства, предлагани в редица държави. Това вече се забелязва в Китай, където властите намалиха бонусите за клиентите на коли на ток и това доведе до срив на продажбите.

Въпреки всички проблеми, в PSA няма да се откажат от развитието на електромобилите, категоричен е шефът на алианса. Производителят обаче ще се опита да ги направи достъпна за хората, като създаде универсална платформа за колите на ток и така ще свали тяхната цена.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес