Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С каква кола се вози китайският лидер в Москва

23 март 2023, 15:22 часа • 7471 прочитания

Марката представителни автомобили Hongqi (в превод „Червено знаме“) съществува в Китай от средата на 50-те години на миналия век. Нейната основна цел е дребномащабно производство на държавни превозни средства за задоволяване на нуждите на висшето ръководство на Китайската народна република. Дълго време само китайски те лидери се возеха само на автомобили от този бранд, но сега това ограничение отпадна.

По време на визитата си в Русия китайският ръководител Си Дзинпин обаче заложи именно на автомобил на Hongqi, който предизвика сериозен интерес. Най-вече заради факта, че като оборудване, комфорт и цена той не отстъпва на скъпи европейски марки като Rolls-Royce, Bentley или Maybach. 

Моделът Hongqi N701 всъщност е най-новата разработка на китайския концерн FAW, който произвежда държавни лимузини от 1958 г. Тази кола беше използвана за първи път през 2022 г. по време на срещата на върха в Хонконг. Също така Hongqi N701 транспортира китайския лидер по време на посещение в Казахстан и на 20-21 март 2023 г. той се появи в Москва.

Характеристиките на автомобила не бяха оповестени, но според неофициална информация под капака на лимузината има 6,0-литров 12-цилиндров бензинов двигател с мощност над 750 к.с. с., който развива 1100 Нм въртящ момент. Автомобилът е съд задвижване на четирите колела, като е брониран за по-добра защита. В кортежа на китайския лидер има още една напълно същата кола, която е готова за използване при нужда.

Този модел на Hongqi не е достъпен на пазара – първо заради специалните си характеристика, и второ – заради високата си цена. Твърди се, че себестойността само на една такава кола надхвърля 600 000 долара, което означава, че продажната цена трябва да бъде значително по-висока.

В същото време обаче китайската марка предлага на пазара лимузини от серия L, които са предназначени за корпоративни паркове. Като техен директен конкурент е посочен Mercedes-Benz S-Class, а задвижването е поверено на 3,0-литров V6 двигател с мощност 283 к.с.

В гамата на Hongqi има още два седана – H5 и H7. Първият е с размери на Mazda6, като разчита на 1,5-литров бензинов турбомотор със 169 с. И 1,8-линров агрегат със 197 к.с. Вторият седан е с дължина над 5 метра, като се задвижва от 2,0-литров турбодвигател с 204 к.с. и система 4х4.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес