Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Renault-Nissan и Mitsubishi задълбочават сътрудничеството

06 ноември 2013, 13:17 часа • 32157 прочитания

Разширяването на сътрудничеството ще се изрази в един малък автомобил за Япония, негова електрическа версия за световния пазар, както и два седана с марка Mitsubishi, които ще използват платформи на Renault.

Вчера, 5 ноември 2013, Renault-Nissan Alliance и Mitsubishi Motors Corporation обявиха своето съвместно намерение да проучат няколко нови проекта, обхващащи споделени продукти, технологии и производствени мощности.

Очаква се съществуващата между Nissan и Mitsubishi Motors джойнт венчър компания NMKV да бъде разширена, за да разработи съвместен нов модел от малкия клас, както и специфична електрическа версия, която да се продава в световен мащаб. Компанията бе основана през юни 2011 с цел съвместна разработка на гама от Kei автомобили за двете марки. Първите от тези продукти – Nissan Dayz и Mitsubishi eK комби – влязоха в продажба в Япония тази година.

На база настоящите разговори между Renault и Mitsubishi Motors се очаква, че с марката Mitsubishi ще бъдат лансирани два нови седан модела, които ще използват за основа автомобили от портфолиото на Renault. След това ще се обмислят вторични и допълнителни изследвания около други проекти.

Първият седан ще стъпи в пълноразмерните D сегмент пазари в САЩ и Канада и ще се произвежда в завода на Renault-Samsung в Бусан, Южна Корея. Вторият седан ще се съревновава на световния пазар в С сегмента. В момента се обсъжда къде ще бъде съсредоточено производството му.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес