Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Renault Fluеnce: по-модерен и технологичен (тест драйв)

22 март 2013, 15:20 часа • 44181 прочитания

Словосъчетанието класически триобемен седан доскоро можеше да се тълкува като: голям автомобил с просторен интериор и багажник, подсилено окачване и не особено привлекателни форми, създаден за развиващите се пазари. Т.е. на първо място е поставена практичността, а по-ниската цена е за сметка на стари технологии и не особено качествени материали. В случая с Fluence нещата стоят по доста по-разлечен начин: голям автомобил с просторен интериор и багажник, подсилено окачване, но привлекателен дизайн, нови техтологии и моторизация, качествени материали и богато серийно и опционно оборудване. Да, цената също е по-висока, но плюсовете в полза на изцяло обновения Renault Fluence са наистина много.

На мен ми допадна. Гледайки цялостния пакет. Не мога да кажа, че подобен род автомобили някога са ми харесвали, но преди време единственото, което ме интересуваше бе директното управление, стегнатото окачване, високата мощност и ускорение. Сега тези неща продължават да са от първостепенно значение за мен, но все пак има и леко отстъпление, тъй като тъмните ми автомобилни страсти постепенно отстъпват място на прагматизма, а децата в семейството налагат нови прерогативи по отношение на автомобила: преди всичко – голям интериор и багажник.

 

Към това обаче обновеният Fluence предлага много повече. Първото поколение не го харесвах, тъй като залагаше основно на простора и ниската цена. Произвежданият в Бурса, Турция, модел се появи през 2009 г. и до днес от модела са реализирани над 255 000 автомобила, което е доказателство за качествата на автомобила. Днес обаче това не е достатъчно и дизайнерите и инженерите на Renault предприеха нова стъпка за т. нар. Фаза 2 от развитието на Fluence. Вместо да бъде единствено фирмен автомобил, обновеният модел вече предлага всичко необходимо, за да се превърне и в предпочитан избор за лично ползване. По-модерен от всякога, последната версия на Fluence продължава да предлага комфорта и просторния интериор на предшественика си, но поставя ударението върху технологията и качествената изработка. И това в никой случай не трябва да ви звучи като лозунг или клише. Fluence няма да ви впечатли с убийствена динамика и възможност да влизате в завой с неразумно висока скорост. Никога не е имал за цел нещо подобно. Но мен наистина ме впечатли качествения скок с две крачки (не една) напред, който автомобилът е претърпял.

В днешно време фейслифт обикновено значи трудноуловими промени в екстериора, някоя и друга нова тапицерия и акцент в интериора, и евентуално нещо ново по отношение на технологии и двигатели (но не винаги).

При Renault Fluence нещата могат да се определят като всеобхватно обновяване.

Предната част на Renault Fluence следва новата дизайнерска философия, наложена от главния дизайнер Лоренс ван ден Акер, на който бързо трябва да му бъде вдигнат паметник, защото именно Акер е човекът, който върна Renault от вечните ловни дизайнерски полета. И тук фокусът е върху откроимото предно вертикално лого, позиционирано на гланциран черен фон. Дизайнът на предната броня е доста по-смел, с по-голям въздуховод, разширяващ се в долната част: фаровете за мъгла, позиционирани на гланциран черен фон, визуално разширяват въздуховода, придавайки на предницата по-спортен вид. Вътрешната част на фара е преработена с цел създаване на по-изразителен и луксозен ефект. Модулът на фара е снабден с лещи, които концентрират светлиния сноп и така осигуряват много добро осветяване през нощта. Естествено имаме и LED дневни светлини, нещо, което вече е задължително за всеки нов модел.

По-високите нива на оборудване се отличават с добавените гланцирани черни елементи (долния въздуховод, облицовката на В-колоната и др.), както и на ярки или хромирани детайли със сатенен ефект (дръжки на вратите, странична предпазна лайстна, лайстна на багажника и др.).

Акцентът в интериора пада върху по-качествените материали и изработка, целящи да придадат на автомобила по-премиум излъчване, за което спомагат доста разширеното стандартно и допълнително оборудване.

 

Арматурното табло включва голям кръгъл LCD екран. Основните му фунцкии включват дигитален скоростомер и визуалния компонент на системата, подпомагаща паркирането на заден ход. Бели сегменти около периферията на LCD дисплея показват настройките на круиз-контрола и системата за ограничение на скоростта. Големият 7-инчов сензорен дисплей на R-Link (опция) мултимедийната навигационна система подчертава високотехнологичната атмосфера на интериора. R-Link е напълно интегрирана мултимедийна навигационна система, която обединява в едно TomTom навигация, радио CD/MP3 (R-Link Radio), Bluetooth свързаност за мобилен телефон и аудио музикален стрийминг, USB/AUX връзка. Ергономичният дизайн на R-Link позволява всички тези функции да са достъпни от един и същ контролер, като така се елиминира нуждата от много устойства или телефони.

Базовото ниво на новия Fluence е оборудвано с R-Plug & Radio. Тази 4x20W аудио система включва 3-линеен дисплей, MP3-съвместим CD плеър, АUX и USB входове в предната част на панела и дистанционно управление от волана. R-Plug & Radio + е монтиран от нивото на оборудване Expression. В допълнение на функциите, изброени по-горе, тази система има три-линеен изнесен дисплей. R-Link Radio се предлага в комбинация с Renault R-Link мултимедийна навигационна система.

В оборудването трябва да отбележа още круиз контрола, подпомагащи паркирането сензори, електронна паркинг спирачка и асистент за потегляне по наклон (налична само с двигателя dCi 110 EDC), което удобство е особено полезно за дамите.

Няма как да не изтъкна едно от безспорните предимства на автомобила, пренесени от оригинала, а именно просторния интериор (плюс 530 литра багажник) и многото място за краката на пътуващите отзад, като по този показател модела е лидер в сегмента. Шофьорската седалка предлага много добра упора за гърба, което е изключително удобно за дълъг път. Не бих казал, че „врътката“ за настройка на лумбалната опора е особено прагматично позиционирана, но това е дребен пропуск на фона на отличната ергономия в купето.

 

В областта на моторизацията Fluence може да се похвали с четири дизелови двигателя, един бензинов и новата 6-степенна автоматична скоростна кутия с два съединителя EDC. Най-интересен е новият 1,6 dCi със 130 к.с. Дизайнът на този двигател се базира върху опита на Филип Кобленс, дизайнерът на V10 двигателя, задвижвал успешните Williams-Renault F1 болиди през 90-те години. Той се възползва от многото уроци, които Renault научи във Формула 1, като квадратната архитектура, напречният воден поток и U-образните пръстени на буталата. В процеса на проектирането му са регистрирани 30 патента.

Renault се хвалят и с това, че то е най-мощният дизелов агрегат в своя клас. Големият въртящ момент от 320 Нм (80% от който е наличен от 1750 об/мин и е на разположение в широк оборотен диапазон) гарантира ефективно ускорение. Комбинирани, по-малкият работен обем и поредицата технологични нововъведения, гарантират отличните 4,6 л/100 км. Инженерите са се погрижили да ограничат и текущите разходи ч чрез използването на ангренажна метална верига, която не изисква сервизно обслужване.

Двигателят dCi 110 може да се куплира с EDC (Efficient Dual Clutch) 6-степенна автоматична трансмисия с два съединителя. Същата ще се превърне в неразделна част от бъдещата моторизация в гамата на Renault и трябва да кажа, че работата й е изключително прецизна. На магистралата комбинацията между двете нови разработки се представя отлично. Fluence ляга върху шасито на първата версия, т.е. разчита на MacPherson предно окачване с правоъгълни долни носачи и анти-рол бар с 22-милиметров диаметър, докато отзад имаме торсионна греда с програмирана деформация. Единственият маршрут, по който карах Fluenve, бе именно по „Тракия“, а там автомобилът се чувства в свои води. Щеше ми се да видя как би се държал на по-насукан път, където бих могъл да използвам повече от капацитета на двигатея и трансмисията. На равно Fluence предлага отличен комфорт, като особено силно изпъква отлично обезшуменият интериор. Воланът обаче е доста мек и връзката с предните колела е „мърва“. Това си има и своите предимства на магистралата, тъй като използвам волана по-скоро да си подпирам ръцете върху него, а върху вълнообразните участъци на „Тракия“ неутралното кормилно управление почти не помръдва. Тестовият маршрут не ми възможност да си направя ясна представа за разхода на автомобила, но с четирима човека на борда и на ръба на скоростните ограничения Fluence се движи около 6 л/100 км.

В крайна сметка Renault Fluence остава повече положителни чувства в мен и това се дължи на всеобхватното обновяване на модела. Няма да приема по-високата цена, както и имам някои съмнения относно това дали автомобилът ще успее да привлече повече частни клиенти от тези, които биха предпачели автомобила за фирмени нужди. Но пък преимуществото на тази конфигурация винаги дава възможността да се откажеш от част от оборудването за сметка на по-ниска цена и така автомобилът да влезе в конкуренция с доста по-евтините си френски конкуренти. Пък и в момента се предлага с отлична отстъпка, която ценово го нарежда редом до Peugeot 301 и Citroen C-Elysse, но при по-големи размери и повече оборудване. И доста по-мощен дизелов двигател.

Технически характеристики

Renault Fluеnce 1,6 Energy dCi

Размери

Дължина, мм: 4622

Широчина, мм: 1806

Височина, мм: 1479

Колесна база, мм: 2702

Двигател

Работен обем, куб. см: 1598

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 130 при 4000

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 320 при 1750

Макс. скорост, км/ч: 200

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,8

Среден разход, л/100 км: 4,6

Вредни емисии СО2, г/км: 119

Базова цена, лв с ДДС: 27 890* (за 1,6-литров бензинов двигател със 110 к.с.)

Цена на тествания модел, лв с ДДС: 38 890*

КОНКУРЕНТИ

Peugeot 301/Citroen C-Elysse

Размери

Дължина, мм: 4427

Широчина, мм: 1748

Височина, мм: 1465

Колесна база, мм: 2652

Двигател

Работен обем, куб. см: 1590

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 92

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 230

Макс. скорост, км/ч: 180

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 12,4

Среден разход, л/100 км: 4,1

Вредни емисии СО2, г/км: 112

Цена, лв. с ДДС: 23 568

Автор: Пламен Георгиев

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес