Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Развенчаване на митовете за зимните гуми

07 ноември 2016, 15:00 часа • 15652 прочитания

Дойде времето, когато трябва да сложим зимни гуми на своите автомобили. Около тяхната употреба винаги е имало спорове, а през годините са се родили и митове, които мнозина приемат за истина. В повечето случаи те не са верни. Ето най-разпространените от тях.

1. Важни са качествата на водача, а не гумите

Не спорим, опитът и майсторството зад волана са много важни през зимата. Но колкото и да е гениален един художник, той не може да нарисува шедьовър, ако не разполага с качествени материали - боя, четки, хартия. Същото важи и за автомобила. Качествените гуми дават допълнителна увереност на добрия шофьор, особено при спиране или ускоряване. Затова забравете истории от рода на това, че някои бил толкова добър зад волана и затова цяла зима карал с летни гуми. И не е имал никакви проблеми.

2. В Европа зимните гуми са забранени

В много държави на Европа са забранени зимни гуми с шипове. Това е сързано с факта, че там пътищата се чистят редовно до асфалта. Но има райони, в които често можете да видите знак „Преминаването без вериги е забранено”. А в Скандинавия шиповете за разрешени, а зимните гуми – задължителни, когато времето застудее.

3. С 4х4 нямате нужда от зимни гуми


Това е доста опасна заблуда. Дори да приемем, че при заснежена покривка автомобилът с 4х4 ускорява нормално, той все пак трябва и да се управлява добре, а и най-важното – трябва да спре. Не можеш да излъжеш законите на физиката, като при спиране няма никакво значение дали колата ви е с предно, задно или 4х4 задвижване. Тогава главна роля играят именно гумите. Ако са добри – всички е наред, но ако на сняг или лед се пробвате с летни гуми, се вкарвате в беля, при това сериозна.

4.  Широките гуми през зимата са по-полезни


Също често срещано твърдение, което не е вярно. Експерти на един от най-големите производители в света направиха тест, който показва, че на лед най-добре се справят гумите със стандартни размери. Те са сравнили тесни гуми (размер 195/65R15), стандартни (205/55R16) и големи 225/45R17, като се оказва, че най-зле се справят именно последните. Причината е голяма площ на контакта между гумата и заледенета повърхност.

5. Сложете нови гуми само на задвижващата ос


Много хора пестят пари именно с този ход – поставят новите зимни гуми само на предната или задната ос (в зависимост от задвижването на автомобила). Това обаче е доста рисковано, тъй като води до огромен риск за загуба на управляемостта. Причаната е, че е една ос ще се държи добре при хлъзгаво покритие, но другата.... Особено опасно е това при автомобили със задно предаване. Затова по-добре 4 по-евтини зимни гуми, отколкото само 2 скъпи.

6. Всесезонните гуми са решение


Някои специалисти се шегуват, че всесезонната гума е тази, която се представя еднакво зле както през зимата, така и през лятото. Шегата си е шега, но как стоят нещата в действителност? Всесезонните гуми наистина са направени за ежегодно ползване, но имат някои ограничения. Те не са подходящи, когато е много студено и има много сняг. Същото важи и за горещото лято. Така че няма как да очаквате от тях да бъдат универсално решение.

7. Цяла година с едни гуми


Много хора смятат, че покупката на качествени зимни гуми прави автомобилът им безопасен и през останалата част от годината. Летните и зимните гуми са различни, при това не само като грайфер. Техният състав ги отличава едни от други. Летните гуми губят свойствата си, когато температурите паднат до 5-7 градуса. И обратното – при достигане на 7-10 градуса, зимната гума също променя харатеристиките си. И става неефективна.

8. Няма смисъл от нов модел гуми

Преди 5-6 години сте карали с някакви гуми, които са ви харесали и по-важно – вършили са ви добра работа. Затова решавате отново да си купите от тях, още повече че те са по-евтини. Новите модели обаче затова струва повече – те просто превъзхождат старите по всички показатели. Технологиите напредват и това важи и за гумите.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес