Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Проучване: Близо 30% от собствениците на електромобили ще се връщат към ДВГ

17 юни 2024, 15:09 часа • 3184 прочитания

Близо 30% от собственици на електромобили ще се върнат към двигателите с вътрешно горене. Това сочи проучване на международната консултантска компания McKinsey сред 30 000 собственици на електрически превозни средства от 15 страни, където акумулаторните автомобили са най-разпространени.

След спиране на субсидиите: Пазарът на електрически коли в Германия върви надолу

Резултатите са изненадващи, тъй като се оказва, че американците са най-разочаровани от недостатъците на колите без двигатели с вътрешно горене. При тях процентът е най-висок, като почти половината от анкетираните (46%) ще се върнат към традиционните модели.

Причината, поради която американците са разочаровани, е неадекватната обществена инфраструктура за зареждане. Националната програма на Министерството на енергетиката на САЩ се движи бавно и 9% от анкетираните са доволни от броя на зарядните станции за електрически автомобили в техния регион. Други недостатъци са високата цена на притежание и невъзможността да се използва електрически автомобил за дълги пътувания.

Още: Бъдещето на Tesla в Германия е под въпрос

Глобалните статистики не са толкова критични - само 29% от всички анкетирани собственици на електрически автомобили ще се върнат към горивните модели при следващата си покупка. В същото време експертите на McKinsey не са сигурни, че броят на лоялните купувачи на електрически превозни средства ще нарасне в бъдеще: работата е там, че развитието на инфраструктурата очевидно изостава и бъдещите модели на „батерии“ ще станат още по-зависими от общественото зареждане .

Друго интересно наблюдение е нарастващото очакване за повишена автономност сред собствениците на електрически автомобили. През 2022 г. средният потребител е очаквал пробег от 435 километра, а сега търсенето е такова, че една електрическа кола трябва да измине до 469 километра без презареждане.

Tesla обяви, че търпи огромни загуби

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес