Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Производител на камиони бе глобен с близо 1 млрд. евро

28 септември 2017, 14:45 часа • 6240 прочитания

Огромните глоби в автомобилната индустрия вече се приемат напълно в реда на нещата след избухналите скандали с дефектните въздушни възглавници на компанията Takata и с манипулираните дизелови двигатели на концерна Volkswagen. Поредната сериозна финансова санкция отнесе компанията Scania, като този път причината са малко по-различни.

Европейската комисия (ЕК) глоби шведския производител с 880 553 000 евро заради нарушения на антимонополното законодателство на Евросъюза. Новината съобщи лично еврокомисарят по конкуренцията Маргарет Вестагер на пресконференция пред журналисти в Брюксел.

Според разследването на ЕК, в продължеие на 14 години Scania е била в заговор с други 5 големи производителя на товарни машини – MAN, Daimler, Iveco, DAF и Volvo/Renault. Те заедно са определя цените и обемите на производство на предлаганите модели, а също така са съгласували и разходите за развитие на технологиите с цел покриване на екологичните стандарти.

Още през 2016 г. останалите производители се признаха за виновни и бяха глобени с общо 2,93 млрд. евро. Според мнението на ЕК, картелът между тях е нанесъл огромни вреди, тъй като 9 от 10 камиона, продавани на пазарите в Европа, са именно тяхно производство.

От Scania, която е част от концерна Volksvagen Group, обаче категорично не пожелаха да се признаят за виновни и продължават да отхвърлят обвиненията. Шведите също така отказаха да сътрудничат на разследването и затова глобата им е максималната по закон.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес