Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Половината автомобили у нас са на 20 и повече години

11 февруари 2021, 17:17 часа • 2169 прочитания

Автомобилният парк у в България е изключително остарял, но през последните години беше започнала плаха промяна към подобряване на съотношението между пласираните нови и употребявани автомобили на преклонна възраст. Тенденцията обаче се обърна в обратна посока с пандемията от COVID-19.

Това обявиха в своя позиция от Асоциацията на производителите на автомобили и посочиха конкретни данни. Според тях, в края на 2020 г. средната възраст на автомобилите, които се движат по българските пътища, е над 19 години. Леките автомобили до 5 години са само 6%, а повече от 70% от автомобилите са над 15 години. През първия месец на 2021 година ситуацията продължава да се влошава със застрашителни темпове. И ака България значително изостава от другите европейски страни по отношение на използването на екологични и безопасни превозни средства и към настоящия момент автопаркът в нашата държава е отчайващо стар, морално и физически.

Статистиката показва, че само през месец януари на 2021 година броят на автомобилите на възраст над 20 години се е увеличил с 8% спрямо същия месец на миналата година (със 109 703 броя), като тези автомобили са достигнали рекордно висок дял - 48% от всички регистрирани ППС в България, или 1 845 856 броя ППС от общо регистрирани 3 813 677 бройки. Това означава, че половината от използваните автомобили в нашата държава имат стандарти за екологичност и безопасност отпреди 20 и повече години.

От Асоциацията допълват, че връзката между възрастта на автомобилите и тяхната сигурност е доказана в световен мащаб. Използването на стари коли, в лошо техническо състояние, без да са оборудвани със съвременни технологии за безопасност и екологичност, пряко води до значително по-висока смъртност при пътни произшествия в България и до замърсяване на въздуха с вредни емисии, което също е изключително важен фактор за продължителността и качеството на живота, които имаме в нашата страна.

„Призоваваме за разработване на държавна политика за мобилност и за управляване на процесите, свързани с автопарка. Необходимо е незабавно създаване на правила и контрол при вноса на употребявани автомобили, както и при тяхната експлоатация и ремонт”, се казва още в позицията на Асоциацията на вносителите на автомобили.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес