Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пожарникари шокираха с количеството вода, нужна за гасене на Tesla

06 февруари 2023, 09:27 часа • 1832 прочитания

Пожарната служба на Сакраменто (Калифорния, САЩ) се оплака от огромното потребление на вода за гасене на запалила се Tesla.

При скорошен инцидент се е наложило пожарникарите да вдигнат каросерията на електрическата кола с крикове, за да получат достъп до запалимата батерия отдолу. Необходими са били общо 6000 галона вода и пяна (еквивалентни на 22 700 хиляди литра), за да се ограничи пожарът, докато конвенционален автомобил може да бъде загасен с 500-1000 галона от сместа (1900-3800 литра).

Пожарната бригада в Сакраменто сравни гасенето на електрическа кола с гасенето на пожар в къща - и двата инцидента изискват участието на сравним брой пожарникари, извикване на поне три цистерни и дори камион със специално оборудване. Разбира се, в подобен случай няма как електромобила да бъде спасен, като става дума за Tesla Model S, която е изгоряла напълно.

Собственикът на електрическия седан разкрива, че пожарът е избухнал внезапно по време на шофиране по магистралата. Пожарът не е предшестван от сблъсък с отломки или контакт с друго превозно средство. Няма пострадали при инцидента.

Преди месеци американски пожарникари признаха, че не са подготвени да гасят електрически превозни средства. След проучване на оперативните служби се оказа, че само 25 на сто от пожарникарите са инструктирани за работа с горящи литиево-йонни батерии.

Въпреки че електрическите превозни средства се запалват по-рядко от конвенционалните превозни средства с двигател с вътрешно горене, гасенето на батерийните клетки е много по-трудно. Батерията се самозапалва, има опасност от токов удар и дори опасност от експлозия.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес