Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отличиха KIA Soul с наградата за дизайн red dot

25 март 2014, 14:45 часа • 28374 прочитания

Изцяло новият КIA Soul получи престижната награда за дизайн red dot, следвайки стъпките на стилния си предшественик. Второ поколение Соул спечели короната в категория 2014 „Продуктов дизайн“ от журито на конкурса. Това е втора престижна награда за новия Soul, след отличието iF Product Design Award получено само преди седмици.

Новият КIA Soul е разработен от дизайнерския екип на марката под ръководството на Питър Шрайер, Президент и Главен дизайнер на КИА Моторс Корпорейшън. Шрайер е основният ‘виновник’ и за появата на първо поколение Соул, който през 2009 г., стана първият автомобил на корейския бранд, отличен с ‘red dot’. Новият Soul е 11-ят поред модел, носител на престижната награда.

Много от екстериорните елементи на прототипа Track’ster (представен през 2012 г. на автосалона в Чикаго) са инкорпорирани във второ поколение на Soul, формиращи модерния му облик. Подобно на концептуалната разработка, производственият модел притежава трапецовиден въздуховод, ниско позиционирани фарове за мъгла, разположени в двата края на предната броня, разпознаваемата радиаторна КIA решетка “тигров нос“ и авангарден дизайн.

Новият Soul е първият модел на марката, който се предлага с екстериор в 2 цвята (с опция контрастен покрив).

Една от най-известните и почитани награди за производствен дизайн по света - red dot се организира от Design Centre of North Rhine-Westphalia и датира от 1955 г. Тази година са постъпили 4815 заявки от 53 страни. Журито се състои от 40 популярни международни експерти в областта на дизайна. Тази година отличията ще бъдат връчени на 7 юли в опера Alvar Aalto, гр. Есен.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес