Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новото BMW 5-Series е готово за производство

15 септември 2016, 14:15 часа • 1663 прочитания

Заводът на BMW в Динголфинг е напълно готов за старта на производство на новото 5-Series, похвалиха се от компанията. Очаква се то за започне в края на годината, като обемът му ще бъде значително увеличен веднага след старта на продажбите, които са планирани за януари 2017 г. Това означава, че моделът ще бъде представен или на автосалона в Лос Анжелис през ноември или на януарското изложение в Детройт.

Заради новата генерация на бизнес-седана предприятието в Динголфинг е претърпяло мащабна модернизация, която струва на концерна BMW Group няколкостотин милиона евро. В завода е изграден нов цех за каросерии, а също така е реструктуризирана една от поточните линии, на които се сглобяват двигателите на баварците. В предприятието се произвеждат още няколко модела на BMW - 3-Series, 4-Series, 6-Series и 7-Series, като годишният обем на продукция преминава 360 000 бройки.

За първи път 5-Series ще се сглобява и в завода на Magna Steyr в Австрия, който бе използван за кросовъра X3 през периода 2003-2010 г. Сега в него се произвеждат два модела на MINI - Countryman и Paceman.

Предполага се, че новата "петица" ще използва платформата CLAR, която е направена от карбон и алуминий и е в основата на  последната генерация на флагмана на марката - 7-Series. Благодарение на нея автомобилът ще може да намали теглото си с около 100 кг. В гамата агрегати ще влязат бензинови и дизелови мотори с 6-цилиндъра, както и 4,4-литров V8. Предвижда се и появата на две хибридни модификации.

За да се конкурира успешно с новото поколение на Mercedes-Benz E-Class, новото BMW 5-Series ще получи и голяма част от технологиите, които видяхме при 7-Series. Сред тях са лазерни главни светлини, системи за автономно придвижване и дистанционно паркиране, мултимедиен комплекс iDrive с управление с жестове и др.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес