Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новата шведска марка стартира с цени от 160 000 долара

15 декември 2017, 15:50 часа • 10205 прочитания

Новата шведска марка Polestar обяви цените на първия си модел. Доскоро компанията беше подразделение на Volvo, но вече е отделен бранд, който ще произвежда луксозни електрически и хибридни модели.

Първият от тях се казва Polestar, като неговото производство ще стартира от средата на 2018 г. Във Volvo планират да правят по 500 бройки от модела на година, а цените ще стартират от 160 000 щатски долара. Производството ще бъде съсредоточено в Китай, тъй като Volvo е собственост на местния концерн Geely.

Моделът Polestar 1 представлява хибридно купе, което се задвижва от комбинация от 2,0-литров бензинов турбомотор и два електрически двигателя. Мощността на агрегата е 600 к.с., а максималният въртящ момент достига 1000 Нм. Само на електричество машината може да измине около 150 км.

В компанията се отказаха от първоначалната схема, която предвиждаше покупката да става само на лизинг. Така клиентите ще могат да платят за купето накуп. Любопитното е, че автомобилът няма да се продава в Швеция, поне първоначално. Засега моделът ще е достъпен само на пазарите в САЩ, Германия, Китай, Норвегия и Холандия.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес