Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Nissan дава шанса да тествате GT-R (тест драйв)

15 юни 2013, 15:53 часа • 77579 прочитания

Пресденят на автомобилно изложение протича по един и същ начин: поредица от пресконференции и търчане от щанд на щанд. „Интер Експо Център“ все пак е около 15 пъти по-малък от изложбената площ на салона във Франкфурт, където от залата на BMW трябва да се придвижиш с шатъл до залата на Mеrcedes, затова разбираемо тук търчането е по-малко. Но пресконференциите протичат по един и същ начин: всеки хвали своите продукти, което е съвсем разбираемо.

Но, о щастие! От Nissan са избрали друг подход: решиха да дадат думата на своите продукти, които могат да кажат много повече за себе си, колкото би се отдало на управителят на фирмата. А когато „думата“ е дадена на Nissan GT-R, 370Z и Juke Nismo, тогава риториката става толкова високопарна, колкото са и обещанията на политиците преди избори. Разликата е една: словата абсолютно се покриват с действията на тройната коалиция на Nissan. Това е коалиция, създадена за властва по пътищата в тази си формация: трите най-спортни модела на Nissan, водени от вездесъщия GT-R.

 

И сега, забележете. Nissan дава уникалния шанс да тествате един от тези три автомобила в рамките на Автомобилен салон София 2013.

На всеки кръгъл час от 13 до 19 ч, всеки ден от изложението, ще се тегли томбола със заявилите участие. Тестдрайвът ще се проведе в присъствието на инструктори от Safety Driving Academy (какъвто седеше и до мен).

За целта всеки желаещ ще трябва да попълни регистрационна карта и да я постави в урна на щанда на Nissan. В рамките на последващия час от тегленето на томболата, тримата спечелили ще могат да осъществят тест драйва със спортната гама.

Това беше предложено и на нас, журналистите. Actualno.com залага на най-доброто. Juke Nismo вече тествахме. Нямаше да се разсърдим и на 370Z, но при възможността GT-R или 370Z, не се колебах нито миг. Годзилааааа.

Най-после ще имам възможността да се убедя в първо лице, единствено число защо се изписаха хилядите суперлативи за този автомобил. И се убедих. Всичко, което сте прочели за този автомобил, е вярно.

 

Маршрутът е кратък. И къс като време. Старт от „Интер Експо Център“, обръщане по „Церигардско шосе“ в посока изхода на София, след което начало на магистрала „Тракия“, спринт до разклона за Нови хан, обръщане към София, спринт до караулката преди София. Но и това ми е достатъчно, ще го помня винаги.

Няма да ви разказвам за бруталната визия на GT-R. Ще ви разкажа за това, какво е усещането да седнеш в него и да сгазиш газта, когато на твое разположение са 550 к.с.

Годзила е в конфигурация 2+2, но задните места никога на са били замисляни като място за седене на хора. Пространството е малко, но най-вече – това е автомобил за максимум двама човека. Аз и инструкторът до мен. Благодаря му за окуражителното: „Газзз“

Няма как, подчинявам се. Но не съм подготвен за това, което последва. Ще се похваля, че съм карал Ferrari 599 GTB, но мисълта, че струваше 720 000 лв., ме караше да треперя и въобще не отпуснах крака си. Тогава. Но не и сега.

Nissan GT-R е брутална машина. Изгрежда брутално. Върви брутално. Той не е толкова помпозен като италианските си конкуренти. Дори вътре е сравним със спартанско оформление на интериора спрямо конкурентите му, но това е една от силните му черти. Няма разточителството с безброй бутони за различните системи (тук настройките се контролират от прочутия му дисплей), върху волана не са наслагани 20 копчета (плюс копчета за мигачите, като при някои други автомобили). Седалките са невероятни, усещането да седнеш в този автомобил, придобил статут на икона само за няколко години, е невероятно. А усещането да преброиш 1,2,3,4 и да си на допустимата скорост от 140 км/ч... е неописуемо. Аз броих до 15. И никога няма да ги забравя тези секунди, в които 3,8-литровия V6 би-турбо двигател оре асфсалта с четирите гуми, които получават 550 к.с.!

Вярвайте в късмета си. Той може да ви донесе невероятното изживяване да разберете какво е усещането да се ускориш от 0 до 100 км/ч за 2,7 секунди! Трябва да посетите салона, да се запишете в томболата за участие в тест драйва на Nissan, и да се услушвате, за да не пропуснете името си по аудио уредбата. 370Z също не е лоша партия за доза адреналин.

По повод на Автомобилен салон София 2013, Nissan са подготвили и други изнанада за своите клиенти: специално промоционално предложение за aтрактивен лизинг с 3,33% лихва за всички модели Nissan. Допълнително Nissan предлага също толкова атракивна отстъпка от цената на автомобили на склад, достигаща до 15 000 лева.

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес