Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Nissan 370Z къса със старата школа

30 януари 2017, 12:40 часа • 4374 прочитания

Купето и роудстърът Nissan 370Z са едни от последните автомобили, оборудвани с превърналия се в легенда за феновете на японските коли 3,7-литров атмосферен двигател V6 от серията VQ, развиващ мощност от 328 к.с. Двата модела се предлагат от 2009 г. и се ценят най-вече заради консервативната си конструкция и класическите технологии, но това ще се промени. До края на настоящата година компанията ще покаже техният наследник, който няма да бъде пропуснат от техническия процес.

По данни на изданието Car&Driver, което се позовава на свои източници в Nissan, следващото поколение на модела ще получи напълно нова платформа, както и двигатели. Всички те ще бъдат взаимствани от премиум-купето Infiniti Q60, което на практика означава, че бъдещият Nissan Z ще разчита и на новия 3,0-литров битурбо V6 двигател, развиващ мощност между 300 и 400 к.с. в зависимост от версията на модела.

Няма да се мине и без хибридна модификация, при която двигателят с вътрешно горене ще помага на електрически мотор. Очаква се този вариант на спортната кола да развива мощност в рамките на 500 к.с. Тя ще запази задвижването си към задните колела, за да може да се разграничи от разполагащия със система 4х4 Nissan GT-R, но пък ще се раздели с досегашната механична скоростна кутия. Нейното място ще заеме 7-степенен автомат, при който предавките ще могат да се сменят от волана.

Новият Nissan Z, както засега е известен бъдещият модел, ще дебютира през октомври на автомобилното изложение в Токио. Там обаче ще бъде показана само концептуалния версия на автомобила, докато серийният му вариант ще е готов около година по-късно. Продажбите ще стартират едва в началото на 2019 г.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес