Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Настина ли CVT скоростните кутии са ненадеждни?

28 април 2023, 13:21 часа • 16056 прочитания

Много шофьори все още се отнасят с недоверие към автомобили, оборудвани с безстепенна скоростна кутия – вариатор, известна още като CVT. Този тип трансмисии става много популярен в последно време, тъй като използва удобството на автоматика, но е значително по-евтин. И това поражда въпроси за неговата надеждност.

Митовете за „чупливите“ CVT се появиха през 90-те години на миналия век, когато автомобилните производители започнаха активно да оборудват своите модели с този тип трансмисия. Наистина, първите безстепенни скоростни кутии често прегряваха и се проваляха при кратки пробези, а ремонтите се оказаха дълги и скъпи. Вариаторите се оказаха в изключително неизгодна позиция, особено в сравнение с гладко работещите хидромеханични автоматични скоростни кутии.

През следващото десетилетие обаче конструкцията на вариаторите непрекъснато се подобрява. Те започнаха да работят с по-високия въртящ момент на двигателя и сега, в повечето случаи, по отношение на качеството и надеждността, безстепенните трансмисии не отстъпват на стандартните автоматици, като дори ги превъзхождат по някои параметри. Това се отнася най-вече за плавност при ускорение и икономичност. С навременната подмяна на маслото и филтрите, експлоатационният живот на CVT скоростна кутия достига 250 000 - 300 000 километра.

Лидерите по издръжливост сред CVT са модулите на Aisin, които са инсталирани в много автомобили Toyota, както и CVT кутиите на Jatco, използвани например в Mitsubishi Outlander и Lineartronic CVT на Subaru Forester. В другия край на списъка, тоест най0некачествени са Audi A5 (S tronic) и Nissan Juke (Jatco). Техните вариатори и до днес нямат дълъг експлоатационен живот.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес