Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-популярният спортен автомобил в света стигна 10 милиона тираж

13 август 2018, 07:56 часа • 7015 прочитания

В завода на Ford в американския град Флат Рок бе произведен 10-милионния екземпляр от най-популярния спортен автомобил на планетата – Mustang. Юбилейният автомобил се оказа бял кабриолет Mustang GT, оборудван с 5,0-литров V8 двигател с 460 к.с. и 6-степенна механична скоростна кутия.

Машината е боядисана в специалния бял цвят - Wimbledon White, който е същият и при първия сериен Mustang с VIN 001, произведен през далечната 1964 г. Този автомобил (на втората снимка заедно с юбиляра) също е кабрио е с V8 двигател, който развива смешните в наши дни за такъв мотор 164 к.с. Скоростната кутия е механична, но с едва 3 предавки.

За да отбележи събитието, ръководството на Ford организира парад на „мустанги” от различни поколение. Походът стартира от щаб-квартирата на компанията в Диърборн и финишира именно в завода във Флат Рок. В него участваха над 60 автомобила, както и 3 изтребителя P-51 Mustang от Втората световна война.

През 2017 г. Ford Mustang затвърди позицията си на най-продаваният спортен автомобил на планетата, след като на пазари бяха реализирани общо 125 809 купета и кабриолети от модела. Най-търсена е именно модификацията GT с 5,0-литров V8 двигател.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес