Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Mercedes ще прави двигатели с китайци, а не с Renault

18 ноември 2020, 14:33 часа • 7031 прочитания

Германският концерн Daimler, част от който е компанията за премиум-автомобили Mercedes-Benz, се готви да замени своя стратегически партньор в производството на съвременни двигатели с вътрешно горене. Мястото на досегашния - френската група Renault, ще бъде заето от китайският консорциум Geely, твърди немското издание Handelsblatt.

Според информациите, Daimler и за Geely вече са подписали съответното споразумение, като първите двигатели с вътрешно горене за моделите на двата производителя ще бъдат разработени и пуснати на пазара през 2024 година. Те ще се сглобяват на производствените мощността на Geely на територията на Китай, докато за евентуалното им сглобяване в Европа засега няма никаква информация.

Трябва да се отбележи, че автомобилният производител Geely от 2019 година притежава около 9,7% от акциите Daimler, като те са лична собственост на президента на китайския концерн Ли Шуфу. Той плати за тях около 10 млрд. евро, което го прави един от големите акционери в германския производител.

Идеята на Mercedes е, както и компанията Volvo, която е собственост на Geely, да повиши значително броя на произведените електрически автомобили. Германците ще съсредоточат всичките си сили в тази посока, докато модели им, работещи с двигатели с вътрешно горене, ще получат новите мотори на съвместното предприятие Daimler-Geely.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес