Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Mercedes-Benz Vision AVTR изпревари излизането на „Аватар: Пътят на водата“ (ВИДЕО)

13 декември 2022, 17:40 часа • 12860 прочитания

„Аватар: Пътят на водата“ е дългоочакваното продължение на визуално зашеметяващия блокбастър на Джеймс Камерън от 2009 г., но фантастичната планета Пандора ще бъде свързана със земята чрез концептуална кола от един от най-популярните автомобилни производители.

Mercedes-Benz Vision AVTR дебютира за първи път през 2020 г., но трилъчевата звезда го представя отново, за да отбележи излизането на втория „Аватар“. Екип на изданието Motor1 имате възможността да се запознае отблизо с Vision AVTR и да иди отблизо както необичайната му каросерия, така и футуристичната система за задвижване.

На външен вид Vision AVTR прилича на съществуващата гама EQ - електрически превозни средства на Mercedes. Дръзкият панел на решетката, например, носи централно разположена звезда на Mercedes-Benz, но включва някои уникални дизайнерски щрихи, които му помагат да се чувства по-триизмерен и изтънчен. Гладките страни на каросерията също напомнят за превозни средства като седана Mercedes EQS, въпреки че изцяло стъклените врати обещават уникална гледка извън колата.

Отвъд това обаче, AVTR е мечтата на концептуалните автомобили. Задната палуба разполага с десетки малки везни, които се прибират в каросерията за максимална аеродинамика, когато е подходящо, но те също могат да се накланят напред, за да осигурят притискаща сила. Тя е назад за ефект на въздушна спирачка или отстрани, за да действат като кормило при завиване. Светлините, осветяващи везните, работят със задните светлини и мигачите, без да оставят съмнение относно вашите намерения.

Подвижният състав с форма на мехур се състои от солидна гумена обвивка, която се увива върху челата на колелата. Самите колела имат елегантен дизайн на цветя, който се свързва с темите на серията Avatar за опазване и запазване на красотата на природата. Нещо повече – системата за управление на четирите колела дори може да движи AVTR настрани.

Когато шофьорът се доближи до Vision AVTR, той „оживява“ със светещ балет от LED-анимации и проверка на тези задни везни, а цялата централна конзола се движи леко нагоре и надолу, сякаш колата диша. Mercedes казва, че това е, за да подчертае връзката между оператора и машината, подобна на връзката между „Na’vi и техните летящи банши“ (герои от първия „Аватар“).

При влизането в Vision AVTR облегнатите седалки обгръщат леко и докато шофьорът движи ръката си към централната конзола, един тракпад се издига, за да посрещне дланта му. Преместването напред и назад има същия ефект върху колата.

<iframe allowFullScreen="allowfullscreen" src="https://motorsport.tv/embed/TaKDbpZB" width="560" height="315" frameBorder="0"></iframe>

При завъртане на горната част на тракпада и бутане напред, колата се движи странично, което дава повече гъвкавост при шофиране. Нещо повече - можете да се комбинират движения - усукване с движение напред, назад или наляво и надясно, за да се осигури огромен контрол в тесни граници. Усещането е сякаш AVTR може да направи обратен завой толкова тесен, колкото междуосието му или паралелно паркиране в пространство само с няколко сантиметра място.

Не е ясно дали Mercedes-Benz Vision AVTR наистина ще се появи във филма „Аватар: Пътят на водата“, но виделите наживо и пробвали автомобила са категорични: „Страхотно е, че Mercedes създаде превозно средство, което подкрепи своя футуристичен стил със също толкова далновидно шофиране“.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес