Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Механик обясни кога разходът на масло не е повод за притесение

05 юни 2024, 16:21 часа • 20780 прочитания

Понякога дори при напълно здрав двигател можете да забележите увеличено потребление на масло, особено при определени условия на експлоатация. Автомобилен механик с голям опит обясни как да се определи кога това и нормално и кога собственикът на превозното средство трябва да се притеснява за състоянието на задвижващия агрегат.

Какво масло да изберете за двигател с голям пробег?

Както е известно, всички двигатели с вътрешно горене се нуждаят от масло, за да работят, без да има значение дали току-що са излезли от завода или вече са изминали повече от 100 000 км. Ключово значение в случая има количеството масло, което изразходват.

При напълно правилното потребление моторът може да „изяжда“ от 20 до 50 грама масло на всеки 1000 км пробег. Интересно е, че това потребление не винаги зависи пряко от мощността на самия двигател. При по-старите агрегати този показател може да достигне дори 100-200 грама на 1000 км. Съответно, при по-новите той е по-нисък и собствениците може да да не забележат липсата.

Още: Изливане или изпомпване на маслото при смяна - кое по-добре?

Ако за година се изразходват около 400 грама от 5 литра масло, това не е чак толкова много за нов двигател и вероятно собственикът не обръща внимание. Само че смазката трябва да се сменя всяка година и е нормално при това обслужване да се забележи, че половината от маслото е изчезнало. Подобни ситуации са напълно нормални и не трябва да предизвикват безпокойство у собственика на автомобила. Но ако разходът на масло е значително по-висок, трябва да се обърне внимание на състоянието на двигателя и да се направи диагностика.

Ако в летните пътувания, например, автомобилът се подлага на по-сериозни натоварвания - превозва повече багаж или тегли ремарке (каравана) по пътища с много изкачвания, е нормално разходът на масло да се увеличава. А причината е, че двигателят работи на предела на възможностите си и това може да се превърне в проблем.

Може ли да се смесват различни масла в двигателя?

Въпреки това, ако автомобилът не е бил подложен на подобни изпитвания, но има значителен разход на моторно масло, това вече е повод за безпокойствие и за посещение в сервиз, където проблемът ще бъде открит най-лесно и бързо.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес