Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лимузината на Путин вече във версия за простосмъртните

30 август 2018, 16:03 часа • 10700 прочитания

Руският президент Владимир Путин от няколко весеца използза новата си лимузина, която е част от проекта „Кортеж”, а сега в Москва бяпа показани и версиите на модела, които ще бъдат пуснати в масово производство.

Двата автомобила носят имената Aurus Senat и Aurus Senat Limousine, като са оборудвани с пълен набор от системи за активна и пасивна безопасност, влючително и функция да помощ на водача ADAS, адаптивен круиз-контрол, система за електронен контрол на устойчивостта, функция за автоматично внезапно спиране, система за предотвратяване на сблъсък с функция за разпознаване на пешехосци, система за следене на "слепите” зони и др.

Машините се задвижват от V8 мотор с обем 4,4 литра, който работи в комбинация с високоволтов електрически двигател. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема под 6 секунди, а разходът на гориво е 15 л/100 км в извънградски условия. Скоростната кутия е 9-степенна, като е дело на руската компания KATE.

Седанът и лимузината са оборудвани със система за задвижване на четирите колела, която работи постоянно. Окачването е многоточково отзад и двуточково отпред. На двата автомобила са поставени специални активни газови амортисьори, както и двойна спирачна система с дискове на всички колела.

Всички светлини са със светодиоди, като има функция за превключване от дълги на къси фарове, за да не се заслепява водача на идващия насреща автомобил. Колите разполагат с по 9 въздушни възглавници, безключов достъп зо салона, бутон за стартиране на двигателя, специални система за отваряне на багажника без ръце, защита против кражба с имобилайзер.

Предвижда се през 2019 и 2020 г. да се произвеждат по 150 бройки от двата модела. След това производството ще бъде увеличено, като първоначално трява да достигне 5000 единици годишно, а по-късно – 10 000.

Продажбите стартират през януари догодина, като моделите ще стъпят първо на европейски пазар. След това те ще започнат да се изнасят в Югоизточна Азия, Китай, Близкия Изток, Африка, Южна Америка и Южна Корея.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес