Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лимузината на Барак Обама харчи 64 л/100 км

21 октомври 2013, 19:45 часа • 95737 прочитания

Повече от три години след като Барак Обама седна в наземното се превозно средство, в нета се появиха малко повече подробности за „Звяра“, както стана известен Cadillac-ът.

Може ли не е точно тази лимузина да се нарича Cadillac, тъй като тя няма много общи неща с марката. Дори емблемите й отпред и отзад са по-големи от нормалното. Произведени са 12 такива екземпляра от едно от R&D поделенията на GM в Детройт, всеки от които струва по $1,5 млн. Агент от Secret Service описва возилото като „камион, който изглежда като лимузина. Управлява се като комион.“

Тези от вас, които са минали през родната казарма със сигурност са виждали старите „джугани“, които харчеха 100 л/100 км. Лимузината на Обаме не им отстъпва много, тъй като сега става ясно, че „Звяра“ харчи 64 л/100 км. Причината е многото броня и защита на лимузината, чиято маса е 6800 кг. Бронята е толкова много по вратите, че е почти невъзможно те да се отворят отвътре.

Резервоарът на автомобила също е брониран, обвит в специална пяна, предпазващ го от спукване при атака. На борда има противопожарна система, специални заключващи механизми, монтирана в решетката камера за нощно виждане. Освен многото броня, купето на лимузината е запечатано срещу евентуална химическа атака. Първият човек в САЩ държи връзка с външния свят с криптиран сателитен телефон и специална интерактивна видео система. Бронята на вратата е дебела 20 см, докато стъклата са дебели почти 13 см.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес