Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Lexus представи „летящия“ си скейтборд (видео)

05 август 2015, 10:17 часа • 9619 прочитания

Бих предпочел мозъците в Lexus да се заемат с наследник на LFA, но на този етап ще трябва да се задоволя с това странно тяхно творение, което най-после ни разкриват. Lexus Нoverboard е разработван в продължение на 18 месеца. Ховърбордът използва два „криостата“, които реално играят ролята на резервоари. В тях се съхранява суперпроводим материал при температура от -197 градуса по Целзий, поддържана от течен азот. Другата съставка идва във формата на постоянни магнити, вградени в специалната писта за каране на този ховърборд. Обяснението за взаимодействието е следното: „Магнитното поле от пистата „замръзва“ в свръхпроводниците в борда, поддържайки разстояние между него и пистата. Тази сила е достатъчно здрава, за да позволи на човек да стъпи и дори скочи върху борда.”

 

За да демонстрира качествата на творението си, Lexus построи специално магнитно трасе с дължина 200 метра, скрито под земята. Това позволява на скейтъра да прави всякакви трикове, дори да се рее над вода.

Целта на Lexus с този проект е била демонстрация на технологичните постижения, на които е способна компанията. Дали обаче това говори за някакви далечни планове на марката, свързани с автомобилите? В краткосрочен план – едва ли, но в дългосрочен... Не бих се учудил, ако децата ни се возят в превозни средства, които сме виждали в някои филми, защото 18 месеца развитие на един ховърборд не ми изглеждат логични, ако някой в Япония не мисли далеч в бъдещето. Вече знаем, че в скоро време ще започне изграждане на пластмасови пътища, които са по-здрави от асфалтовите. Какво ще попречи в бъдеще в тези пътища да се вграждат магнити?

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес