Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Легендарен Mercedes се завръща на пътя

01 август 2024, 16:36 часа • 7793 прочитания

Компанията HWA ще възроди един от най-култовите модели в историята - Mercedes 190E 2.5-16 Evo II. Автомобилът ще съчетава съчетава външния вид на колата от шампионата на Германия за туристически автомобили (DTM) с модерни технологии. Екземплярът с номер 000 беше продаден на търг, състоял се на 27 юли на езерото Тегернзее, като цената значително надвиши очакванията - 1,31 млн евро.

Още: Отива ли в историята легендарният Mercedes S-Class?

HWA е компания за моторни спортове, основана през 1998 г. от Ханс-Вернер Ауфрехт (основател и на AMG), като на търга тя показа именно първия готов автомобил. От модела ще бъдат направени само 100 бройки, като всички са предназначени за специални клиенти. А цената им също доста солидна - 800 000 евро.

Снимка: HWA

Mercedes 190E се превърна в икона на 90-те години, символ на иновациите и технологичните постижения. Заслугата за съществуването му е именно на Ханс Вернер Ауфрехт, за който вече старана дума и чиято страст и отдаденост към автомобилите са движещата сила зад този проект.

Още: Емблемата на Mercedes: Еволюция и развитие на марката

Историята на Mercedes 190E Evo II започва с 190E, който дебютира през 1982 г. Този модел се отличава с високо качество и надеждност, ставайки популярен сред шофьорите. Истинският пробив обаче идва през 1990 г., когато на пазара навлиза 190E 2.5-16 Evolution II, създаден с прякото участие на AMG.

Снимка: HWA

Тази версия се отличава не само с агресивния си външен вид, но и с високите си технически характеристики. Под капака е поставен 2,5-литров двигател с мощност 235 к.с., което е впечатляваща цифра за онова време. Evo II има уникална аеродинамика, което го прави лидер на пистата и по улиците.

Ролята на Ауфрехт в създаването на Evo II не може да бъде надценена. Основавайки AMG през 1967 г., той донесе иновативен подход към настройката и развитието на автомобилите. Неговата визия и ангажираност към съвършенство му позволяват да създаде машини, които се превръщат в еталон за други производители.

Снимка: HWA

Evo II бързо набира популярност сред автомобилните фенове и професионалните състезатели. Неговият успех на състезателни писти, включително шампионата на Германия за туристически автомобили (DTM), е ясно потвърждение за техническото му превъзходство. Тази кола се превръща в символ на сила и престиж, което я прави емблематичен модел в историята на автомобилостроенето. Днес завръщането на Mercedes 190E Evo II предизвиква вълна от ентусиазъм сред феновете.

 

Превърнаха Mercedes-AMG GT R в супермощна яхта

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес