Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Край на една епоха: Dodge уби легендарния V8 HEMI

03 август 2022, 16:19 часа • 3602 прочитания

Америка е известна със своите muscle-cars (мускулести коли), които играят важна роля в местната автомобилна индустрия. Постепенно обаче производителите се отказаха от тях, като Dodge остана една от малкото компании, предлагащи типични коли от този клас, оборудвани с огромни и мощни V8 двигатели.

Скоро обаче и тях няма да ги има, стана ясно от изявление на компанията, в което се посочва, че следващите поколения на двата muscle-car в гамата на Dodge - Charger и Challenger, няма да получат V8 двигатели.

Все още не е ясно, с какви задвижващи агрегати ще бъдат оборудвани двата легендарни модела след смяната на поколенията им. Твърдеше се, че Charger и Challenger могат да запазят двигателите с вътрешно горене, които да бъдат комбинирани с електромотори, тоест да се превърна в хибриди. За това може да помогне фактът, че Dodge е част от концерна Stellantis и така да използва негови агрегати.

За ужас на феновете на бензина обаче това няма да стане. Следващите поколения на двата модела ще се превърнат в електромобили. Така производството на легендарния V8 HEMI двигател, който се поставяше на Charger и Challenger, ще бъде прекратено в края на 2023 година.

Не всички обаче са скептично настроени към промяната. Някои експерти посочват, че електрическите задвижващи системи всъщност са страхотни за високопроизводителни muscle-cars. Факт е, че Tesla Model S Plaid почти няма конкуренти в състезанията по ускорение, а General Motors вече счита своя GMC Hummer EV за „мускулест камион“.

Все пак двигателят V8 HEMI ще се оттегли от сцената по подобаващ начин, тъй като Dodge подготвя „прощални версии“ на Charger и Challenger. При тях моторът ще развива 900 конски сили, което ще и последният поглед към миналото, преди електричеството да превземе и царството на мускулните коли.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес