Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кола за 1 милион долара прекара 55 години в прашен гараж (ВИДЕО)

23 февруари 2023, 09:48 часа • 3660 прочитания

Намирането на рядък и скъп автомобил, забравен някъде в продължение на години, вече е почти невъзможно, но все пак има и изключения. Доказателство е този истински диамант, който ще украси нечия автомобилна колекция.

Тази кола е Duesenberg Model J - може би най-емблематичната американска класика от края на 20-те години. Моделът има огромен успех сред филмовите звезди и членовете на кралското семейство. Това един от най-бързите и луксозни автомобили на своето време, като освен това е и много рядък - само 481 бройки са произведени между 1928 и 1937 г. и само няколко са оцелели до днес.

В случая тази кола е произведена през 1931 г., като спокойно може да се нарече уникална находка. В края на 2022 г. Дъг Прей от Auburn Cord Duesenberg, който е специализиран в продажбата на резервни части за класически американски автомобили от първата третина на 20-ти век, е поканен да разгледа колата. Предишният собственик е карал за последно този Duesenberg Model J през 1967 г. и оттогава солата не е пипана.

Оказа се, че каросерията за това купе-кабриолет е построена от Уолтър М. Мърфи, който е направил само 25 такива коли. А това означава, че автомобилът има още по-голяма стойност, което означава и по-висока цена.

Прави впечатление и невероятната запазеност на този Duesenberg Model J. По купето няма следи от ръжда, а оригиналната боя е в много добро състояние, както и зелената тапицерия на седалките. Колата не е в движение, тъй като 6,9-литровият двигател е се нуждае от основен ремонт.

Експерти прогнозират, че след реставрацията цената на търга лесно може да надхвърли 1 милион долара. Model J, някога собственост на Гари Купър, беше продаден през 2018 г. за 22 милиона долара и стана най-скъпата американска кола, продавана някога на търг.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес