Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои повреди по окачването водят до инциденти на пътя

07 февруари 2023, 15:23 часа • 2657 прочитания

Новите автомобили радват собствениците си с ясна траектория на шофиране и със стабилна реакция при завъртане на волана. С течение на времето, при с увеличаване на пробега колата започва да разочарова собственика. Тя вече не реагира толкова добре, като понякога се стига дори до опасни ситуации на пътя. Какви са причините за това?

Ако автомобилът изпитва затруднения със стабилността по време на шофиране, първо трябва да проверите налягането в гумите и да регулирате подравняването на първия ред колела. Напълно възможно е проблемът да е в тях и тогава той ще бъде разрешен бързо и с минимални разходи.

Повредените амортисьори също могат да бъдат причина за трудности със стабилността на автомобила на пътното платно. Ако лубрикантът е изтекъл от амортисьорите, тогава вибрациите, възникнали по време на шофиране, не намаляват и могат да резонират, разклащайки автомобила.

Също така, износването на втулките на стабилизиращата щанга се отразява на характеристиките на управление. Това може да се установи от външни скърцания и подскачане в окачването при движение по неравни пътни настилки. Ако причината е тази, тогава задължително трябва да се планира ремонт.

Дефектът на кормилната рейка също може да повлияе неблагоприятно на стабилността на автомобила на пътя. Ако воланът не се върне на първоначалното си място след излизане от завой, напълно е възможно основни детайли на рейката да са сериозно замърсени или увредени. Най-често това се дължи на попадане на пясък и вода, които ускоряват износването и намаляват точността на управление.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес