Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво се случва, ако едновременно натиснете газта и спирачката?

28 октомври 2024, 15:45 часа • 799 прочитания

Повечето шофьори със сигурност се чудили какви биха били последствията, ако натиснат едновременно педалите на газта и спирачката. Но малцина се осмеляват да направят това с колата си и това е напълно оправдан страх. Автомобилен механик обясни с какви проблеми ще се сблъска колата в този случай.

Седем процедури, задължителни за автомобил с голям пробег

Професионалните състезатели понякога прибягват до натискане на газта и спирачката едновременно, за да направят прецизни корекции в завоите или да изпълнят трудни трикове. Но какво се случва в обикновена ситуация, с кола, която не е специално подготвена, когато шофьорът реши да натисне и двата педала? Отговорът е изключително прост - това не вещае нищо добро за автомобила.

Основната причина е, че подобно действие напълно спира колелата, докато двигателят работи на пълна мощност. В резултат на това колелата не се въртят и цялата енергия, произведена от силовия агрегат, отива в скоростната кутия. Това поставя прекомерно напрежение върху нейните компоненти, което може да причини сериозни щети.

Още: Защо с течение на времето колата ви губи мощност

Когато става въпрос за ръчна скоростна кутия, трябва да се има предвид, че тя не е на неутрална скорост, а е включена на една от предавките. Когато активирате педала на газта, оборотите на двигателя се увеличават и фрикционните дискове на съединителя изгарят. Ако продължите с подобни действия, зъбните колела вътре в кутията ще се повредят, но най-вероятно първо ще се повредят дисковете на съединителя. Този проблем е от значение не само за ръчни трансмисии, но и за автомобили с роботизирани скоростни кутии. Има и друг сценарий, когато натиснете спирачката и газта едновременно - двигателят може да спре.

Мащабът на негативните последици след подобни действия е различен за собствениците на автомобили с автоматична скоростна кутия и тези с механична трансмисия, тъй като ръчната скоростна кутия е по-евтина за ремонт.

Колко често трябва да стартирате колата, ако не я карате

Ако говорим за класическа автоматична трансмисия, тогава в този случай преобразувателят на въртящия момент може да се повреди поради прегряване на трансмисионната течност. При автоматичните трансмисии на по-старите автомобили това може да доведе до повреда на преобразувателя на въртящия момент. Повечето съвременни автомобили обаче са оборудвани с електроника, която, когато засече, че педалите за газ и спирачка са натиснати едновременно, може или да намали мощността на двигателя, или, ако се установи прегряване, да го изключи напълно, като по този начин предотвратява повреда на трансмисията.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес