Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно да загреете автоматична скоростна кутия през зимата

29 декември 2022, 09:05 часа • 17643 прочитания

В студено време е полезно да загреете не само двигателя на автомобила, но и автоматичната скоростна кутия, независимо дали е класически „автомат“, „роботизирана“ или вариатор (CVT). Загряването на този важен агрегат ще помогне са избегне ненужни проблеми през целия експлоатационен живот, обявен от производителя.

В автоматичната скоростна кутия, както и в двигателя, маслото се използва за смазване на триещите се части. При нагряване неговата течливост и работни свойства се увеличават. При вариатора, например, при работа на студено намалява еластичността на ремъка и уплътненият, а също така се влошават смазващите свойства на работната течност.

Времето за загряване се избира в зависимост от конструктивните характеристики на машината и скоростната кутия, както и от метеорологичните условия. Автомобилни експерти посочват, че движението на автомобила е възможно да започне при достигане на температура на трансмисията от +30˚С.

Данните могат да се показват на таблото пред водача. Но ако тази възможност не е предоставена, тъй като автомобилът е по-стар, шофьорът ще трябва да разчитате на опита си. Обикновено при температура навън от 0˚С до -10˚С е достатъчно кутията да се загрее за 5-10 минути, докато при температура от -10˚С и по-ниска - до 15 минути.

Най-ефективно ще бъде комбинирането на първоначалната работа на автомобила на празен ход, последвано от плавно загряване в движение. В този случай през първите 5-10 минути от пътуването не се препоръчва да се увеличава скоростта до над 3000 оборота в минута.

Трябва също така да се избягват резките ускорение, защото те допълнително натоварват не само двигателя, но и скоростната кутия. И когато тя не е достигнала оптималната работна температура, се уврежда. А, както е добре известно, ремонтът на този основен агрегат на автомобила е доста скъп.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес