Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как правилно да паркирате автомобил с механични предавки - на ръчна или на скорост

25 септември 2024, 13:08 часа • 344 прочитания

Сред шофьорите е много разпространено мнението, че при автомобили с ръчна трансмисия не е необходимо да използвате ръчната спирачка. По-добре е да оставите колата на предавка и да не се притеснявате, че тя евентуално ще потегли. Какво обаче смятат експертите?

Защо автоматичните скоростни кутии имат ръчен режим

Според автомобилни механици, активирането на ръчната спирачка в подобни случаи е задължителни. А основната причина е, че при по-дълъг престой цялото натоварване е върху ангренажния ремък. Съответно това води да неговото разтягане, както и върху увеличение на натоварването на самата скоростна кутия.

Недостатъкът на използването на скоростна кутия за блокиране на движението на автомобила е, че натоварването на зъбните колела, обтегача и зъбното колело се увеличава значително. Оставянето на превозното средство на наклон увеличава напрежението върху веригата на коляновия вал, което в крайна сметка може да доведе до необходимостта от скъпи основни ремонти.

Още: Проблем при паркиране, който много шофьори подценяват

Между другото, собствениците на дизелови автомобили с ръчни трансмисии се съветват напълно да изоставят такова блокиране на автомобила на паркинга. Факт е, че такива автомобили имат коренно различна система за запалване на горивото. При дизелов двигател двигателят може да стартира спонтанно и да започне да се движи, докато е на предавка, което неизменно ще доведе до сериозни пътнотранспортни произшествия. Ако такава кола, дори когато двигателят стартира спонтанно, е в неутрално положение и е задействана ръчната спирачка, тогава колата ще остане неподвижна.

Когато оставяте колата си на паркинг, винаги трябва да затегнете ръчната спирачка, дори и на равна повърхност. При паркиране на наклон е полезно допълнително да завъртите колелата към страната на пътя. Ако колата е на спускане, по-добре е да включите задна скорост, ако е на изкачване - втора или дори трета скорост.

Какви са признаците на предстояща повреда на скоростната кутия

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес