Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как някои шофьори убиват алтернатора дори на нова кола

14 октомври 2024, 13:02 часа • 849 прочитания

Генераторът е един от онези автомобилни компоненти, за чието съществуване шофьорите често дори не подозират. Въпреки това, случайна повреда може да възникне доста лесно. Механици, занимаващи се с електрическите системи на автомобила, посочиха кои са ключовите грешки на водача, които могат да доведат до повреда на генератора дори на нова кола.

Как да разберете дали акумулаторът ви ще изкара зимата

Една от честите причини за повреда на генератора е проблем с акумулатора. Ако възникне късо съединение в една от клетките на на батерията, това ще създаде допълнително натоварване на генератора. Трябва да се има предвид, че в съвременните автомобили генераторът вече работи на границата на възможностите си, като осигурява енергия на бордовите системи и зарежда акумулатора.

Генераторът няма значителен резерв на мощност, тъй като производителите се стремят да оптимизират конструкцията му и да намалят производствените разходи. Ако батерията не успее да се справи, това значително ще увеличи натоварването на вече претоварения генератор. Излишната топлина, генерирана от такъв товар, може да доведе до прегряване.

Още: Седем процедури, задължителни за автомобил с голям пробег

Освен това често възникват проблеми с генератора поради прекалено мощна аудиосистема. Инсталирането на множество високоговорители, субуфери и усилватели добавя значително напрежение към генератора, което може да съкрати живота му.

Други фактори като висока влажност, измиване на двигателя и шофиране през дълбоки локви също влияят негативно на работата на генератора, което трябва да накара шофьорите да бъдат особено внимателни.

Защо някои шофьори поставят втори минус на акумулатора

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес