Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да спестим гориво и какво определя разхода му?

12 май 2023, 08:34 часа • 2587 прочитания

Автомобилът е едно от най-разпространените средства за придвижване в света, което прави разхода на гориво една от най-важните теми за шофьорите. Разходът може да се превърне в истински проблем в някои случаи, тъй като удря сериозно и по джоба на водача. От какво зависи той и как може да се спести гориво? Ето и най-важните отговори на тези въпроси, дадени от експертите от Autonews.

1. Качество на горивото. Висококачественото гориво спомага за постигане на най-добър разход на гориво. Затова си струва да зареждате гориво на бензиностанции от големи вериги, които имат добра репутация.

2. Състояние на двигателя. Състоянието на двигателя е един от основните фактори, влияещи върху разхода на гориво. Редовната и качествена поддръжка ще ви помогне да избегнете значителни разходи за гориво.

3. Температури. Температурата също може да повлияе на разхода на гориво. Например при високи температури двигателят изразходва по-малко гориво поради по-ефективната работа на охладителната система.

4. Тегло. Колкото повече товар носите, толкова повече гориво ще ви трябва, за да го преместите.

5. Налягане в гумите. Налягането в гумите влияе върху поведението на автомобила на пътя и може значително да повлияе на разхода на гориво. Затова налягането в гумите трябва да се проверява редовно и, ако е необходимо, да се регулира.

6. Трафик. Трафикът също е фактор, влияещ върху разхода на гориво. В задръстванията колата „гълта“ повече, така че трябва да предпочитате маршрути с по-малко коли на пътя.

7. Настилка на пътя. Видът на покритието на пътя също има значение за разхода на гориво. На шосета с дупки и лошо качество разходът на гориво може да се увеличи значително.

Може ли да се намали разхода на гориво? Да, може, като има няколко начина за това:

1. Извършване на редовна поддръжка.

2. Избор на качествено гориво.

3. Контрол на налягането в гумите.

4. Използване на средни и високи предавки при движение.

5. Демонтаж на багажника на покрива, когато не е необходим.

6. Загряване на двигателя през студения сезон.

7. Избягване на внезапни ускорения и резки спирания по време на шофиране.

В заключение, ако искате да контролирате и намалите разхода на гориво, струва си да вземете предвид тези фактори, които влияят на този проблем. И разбира се, не забравяйте основното - използвайте автомобила съзнателно и безопасно, така че да не навредите както на банковата си сметка, така и на околната среда.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес