Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да подготвите колата си за пътуване в планината през зимата

12 декември 2022, 15:12 часа • 953 прочитания

Сред шофьорите има хора, които обичат туристическите пътувания до планината през зимата. Такова събитие изисква внимателна подготовка, за да може колата да преодолее планинския заснежен маршрут без никакви проблеми.

Пътуването в планина през лятото само по себе си е предизвикателство. Ако говорим за движение по серпентини и проходи през студения сезон, тогава това вече е екстремно събитие, дори ако просто трябва да стигнете до ски-курорт.

На първо място е необходимо да се осигури безопасно движение по заснежен маршрут на височина. Трябва да използвате подходящите гуми, за да няма проблеми по планинските серпентини. Качествената зимна гума може да бъде недостатъчна и затова е добре да имате вериги на разположение. Те ще подобрят проходимостта на автомобила (ако нямате за всички колела, то трябва да разполагате поне за водещите), като същевременно не заемат много място в багажника.

Необходимо е да имате лопата със себе си. Тя ще ви позволи да освободите колата от снежна преспа и да пробиете внезапна виелица. Освен това ще бъде много по-лесно да се измъкнете от навалилия сняг през нощта.

Трябва да вземете топли дрехи със себе си - те ще ви спасят от студа в случай на неочаквано спиране по пътя. В допълнение към удобните и леки спортни дрехи, препоръчително е да носите със себе си пухени якета, шапки и няколко пуловера на пътя. Всякакви нагреватели, които са с независими източници на топлина, също ще бъдат полезни.

Друг съвет е да поставите малък лист дебел шперплат в багажника. Ще ви е необходимо, ако трябва да смените колелото на заснежена писта. Той се поставя под крика, защото без него той няма да може да държи колата стабилна. Такъв лист е солидна платформа и товарът се разпределя равномерно.

Вторият вариант е да си купите надуваем крик и да го вземете със себе си при пътуване в планината. Препоръчително е да закупите факли (сигнални), мощно фенерче също ще бъде полезно.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес