Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Jaguar Land Rover възражда позната марка с китайци

06 юли 2018, 08:16 часа • 3358 прочитания

Британският производител Land Rover смята да разшири сътрудничеството си с най-големия китайски производител Chery Auto. Двете компании обмислят създаването на обща марка, под която да се произвеждат автомобили за Китай и Европа.

Подобен подход избраха Volvo и Geely, които през 2016 г. създадоха бранда Lynk&Co, който се е специализирал в развитието на автономни автомобили и тяхното използване за каршеринг (съвместно използване на едно превозно средство от група хора). Първият от тях ще бъде серийна версия на кросоувъра Exeed TX, представен от Chery на автосалона във Франкфурт през миналата есен.

При премиерата на концептуалния модел от Chery обявиха, че платформата му е създадена съвместно с компанията Benteler, системата за задвижване на четирите колела е дело фирмата Dana и BorgWarner, а скоростната кутия носи световно известната марка Getrag.

Според експерти, сътрудничеството между Jaguar Land Rover може да доведе до възраждане на марката Rover, която мбеше закрита още през 2005 г. След това правата върху нея станаха собственост на Ford. Със закупуването от Ford на брандовете Jaguar и Land Rover от Tata Motors, индийците получиха и Rover, така че няма да има проблем с възраждането му.

Официално от JLR обявиха, че нямат намерение да се разделят с тази марка, както и че засега не се предвижда нейното завръщане на пазара. Тази ситуация обаче бързо може да се промени и именно Rover да стане основна част от бъдещото разширено сътрудничество между британците и китайската Chery.

 

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес