Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Jaguar Land Rover ще подига самочувствието на шофьорите

11 юли 2019, 11:27 часа • 2035 прочитания

Компанията Jaguar Land Rover обяви, че е създала нова технология на базата на изкуствен интелект, която ще анализира емоционалната състояние на шофьора и спрямо него ще активира или изключва някои от функциите на автомобила. Благодарение на това, ще може да се повиши самочувствието на водача, като ще се намали стреса който той изпитва, докато шофира.

Новата технология ще използва няколко камери, биометрични датчици и данни от маниера на шофиране, благодарение на което ще оценява и анализира състоянието на човека зад волана. С помощта на получените данни автоматично ще се настройват част от системите в автомобила - подгряване или охлаждане на седалките, климатичната система, осветлението и мултимедията. Всичко това ще позволи намаляването на емоционалното натоварване върху шофьор.

Самата система ще бъде самообучаваща се, тоест ще събира данни от реакциите на човека. След това ще ги анализира и така ще може да подбере най-точните настройки за всеки шофьор, който е изследвала. Програмното оборудване на система представлява ново поколение на технологията, която контролира степента на умора у шофьора.

Благодарение на това, ще може да се повиши и сигурността по време на пътуване. Сега технологията подава звуков сигнал или съответното текстово предупреждение, с което подсеща водача, че вероятно е уморен и трябва да спре и да почине. Това става, след като системата "усети", че човекът зад волана не е достатъчно концентриран и губи контрол върху автомобила.

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес