Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ иска зони за чистота на въздуха и глоби за замърсяващи автомобили в тях

02 февруари 2021, 13:55 часа • 3750 прочитания

Местните власти, в лицето на общинските съвети, да могат да ограничават движението на замърсяващи автомобили, както и да налагат такси за придвижването на такива моторни превозни средства в зони с ниски емисии на вредни вещества. Това предвиждат предложени от ГЕРБ промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух.

Според предвиденото, таксите, които всъщност са глоби, ще са между 50 и 500 лв. или с имуществена санкция между 200 и 1000 лева.

В мотивите на законопроекта е посочено, че с оглед намаляването на фините прахови частици е допустимо да бъдат налагани (временни) забрани за ползване на общински пътища. Съответно, всяка община ще може след решение на общинския си съвет да наложи забраните, като първо определи кои са най-замърсяващите автомобили и урегулира реда им на движение. В този ред на мисли е посочено, че Столична община инициира въвеждане на екостикери, които да показват колко реално замърсява даден автомобил. Посочено е, че в Наредба Н-32 от 16.12.2011 г. са въведени пет екологични групи.

Изрично в мотивите обаче пише, че с оглед предвидените глоби/такси за нарушителите, ще се цели намаляване на трафика и увеличаване ползването на градски транспорт.

Всичко това обаче няма да важи, ако става въпрос за полицейски коли, линейки или пожарни, както и за автобуси от градския транспорт.

Освен това, в зони с ниски емисии се предвижда да може да се ограничи и употребата на определени видове горива и уреди за отопление. Какви обаче явно ще се определя с подзаконов акт – така, както е за автомобилите.

Още: Как да сметнем автомобилния си данък - не само в София

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес