Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ford спира производството на два модела в Европа

11 декември 2018, 14:47 часа • 4313 прочитания

Компанията Ford е решила да прекрати производството на компактните ванове C-Max и Grand C-Max в завода си в Зарлуи (Германия). Това ще доведе и до съкращаване на работни места в предприятието, като ръководството на Ford вече е започнало разговори с профсъюза на работниците, съобщава Automotive News Europe.

Сега в завода в Зарлуи, където се произвежда и европейската версия на Ford Focus, работят 6190 човека. Според информациите, заради спирането на двана минивана компанията се готви да премине от работа на 3 смени на 2, което ще доведе до съкращавено на 1600 души.

Проблемът е, че продажбите на семейството C-Max непрекъснато спада заради повишаващия се интерес към кросоувърите. В същото време за модернизацията на двата модела – за да може те да отговарят на новите екологични изисквания, трябва да бъде похарчена огромна сума, от което няма смидъл. По същата причина Ford спря производството на по-малкия ван B-Max в Крайова (Румъни) и там сега са прави само EcoSport.

Като цяло, американският концерн се стлеми да преструктурира целия си бизнес в Европа. Загубите на производителя през третото тримесечие на Стария континент са 5 пъти по-големи за 2018 г. в сравнение с тези за 2017. Част от натрупаната сума – общо 245 млн., все пак отидоха за стартиране на производството на новия Focus, така че те ще бъдат намалени от продажбите на модела.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес