Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ford разработва още по-горещ Focus RS

13 ноември 2015, 09:47 часа • 7974 прочитания

Целта пред новия модел ще бъде да се превърне в най-бързо ускоряващия хечбек на пазара.

Ford Performance следи отблизо реакциите спрямо новия Focus RS, за да прецени дали е оправдано пускането на ограничена версия на модела, която ще е дори още по-бърза. Източници от Ford са потвърдили пред Autocar, че се обмисля версия на горещия хечбек, чията цел ще е да се превърне в най-бързият хечбек в света. Тя ще бъде постигната чрез намаляване на теглото и оптимизиране на задвижването. Турбо 2,3-литровият двигател на модела и сега работи с капацитет, близък до оптималния. Проблемът е, че за да се извлече повече мощност от сегашните 320 к.с., инженерите ще се сблъскат с липсата на пространство за вкарване на допълнителен охлаждащ капацитет.

Олекотяването на модела не е такъв проблем. Решения има и те могат да се намерят чрез монтиране на поликарбонатни стъкла, подсилени с карбон пластмасови панели по купето, компоненти по окачването от кован алуминий, олекотяване на спирачната система, сваляне на част от шумоизолацията, и разбира се сваляне на задните седалки и друго оборудване в интериора, като всичко това спокойно може да свали поне 100 кг от сегашното тегло.

Промените биха засегнали и други компоненти от задвижването, например електронно контролиран диференциал с ограничено приплъзване за предната ос, модификация на трансмисията и др.

Динамичните характеристики на тази версия се целят в подобряване на спринтовите качества на Mercedes-Benz AMG A45 и Audi RS3, които се ускоряват до 100 км/ч за съответно 4,2 и 4,3 секунди. Focus RS прави това за 4,7 сек, което означава, че пред инженерите има много работа.

Към момента единственият хеч, слязъл под границата от 4,0 секунди за ускорение до 100 км/ч, е 2010 Subaru Cosworth Impreza STI CS400.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес