Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ford Ranger 2,2 TDCi: Товарен щурмовак (тест драйв)

29 ноември 2013, 22:31 часа • 118766 прочитания

Ford Ranger предлага най-големия товарен леген в класа, може да тегли най-голям товар в класа и да гази през 800 мм вода (досещате се – най-добър показател в класа). В него могат да се натоварят цяло отделение щурмови рейнджъри или пък две ATV-та, с които да атакувате природата през уикенда. Или пък каквото и да е строително или селскосопанско оборудване, ако го използвате за работа, каквото е и основното му предназначение. „Пикапът на 2013 година“ аз използвах за забавление, тъй като нямам голяма еко ферма в Родопите.

През 60-те и 70-те години на миналия век Ranger е опционен пакеп за F-Series. В последствие компанията решава именно Ranger да се превърне в базов модел и да застане едно стъпало по-надолу от безспорния №1 в Северна Америка между 1987 и 2004 г. F-серията на Ford продължава да е най-продаваната в гамата на компанията зад океана. Американската и европейската версия на Ranger обаче са толкова различни, колкото са и самите пазари, на които се продават. Ако зад океана годишно се продават над 3 млн. пикапа, то в Европа броя на продадените пикапи за година е десетки пъти по-малък. Има още една съществена разлика и тя касае клиентите, които купуват тези автомобили. В щатите голяма част от тях ги наричат red necks, докато в последните няколко години тенденцията в Европа е коренно различна. Разбира се основното предназначение остават товарните им функции, но все по-често на тях вече се гледа като на lifestyle автомобил, такъв, който е верен помощник в бизнеса през седмицата, докато през почивните дни осигуряват гарантирано забавление за цялото семейство. Точно в това сe е целил екипът, разработил новото поколение на Ranger, създаден изоснови: силно откроим дизайна, комфортен интериор и богато оборудване, и голяма товароносимост, които го правят истински lifestyle автомобил. Естествено, основното предназначение на такъв автомобил е превоз. Затова и товарният му леген (единична и удължена кабина) е най-големият в класа, но не и при двойната кабина. Може да тегли най-тежко прикачно ремарке, разчита на най-голямото междуосие в класа, гази през 800 мм вода, но за щастие катастрофалните наводнения не се случват толкова често.

 

Може и да го знаете, но няма как да пропусна факта, че Ranger спечели наградата „Международен пикап на 2013 г.“ след обстоен тест на пистата „Милбрук“ в Бедфордшир, Англия. Той бе отличен с 47 точки, повече от общия резултат на втория и третия, съответно – Isuzu D-Max и Volkswagen Amarok. Причините Ranger да спечели тази награда са няколко. Моделът се предлага в три версии на кабината – единична, удължена и двойна – които са сред най-просторните в сегмента. Предлага се с избор от два мощни и икономични Duratorq TDCi дизелови двигатели и с възможност на задвижване 4х2 и 4х4. Проектиран изцяло наново, Ranger осигурява повече товарно пространство, водеща в класа способност за теглене (на ремарке), иновативни нови технологии за комфорт и в помощ на водача. Освен това е и първият в света пикап с максималните 5 звезди на тестовете на Euro NCAP.

ЦИФРИТЕ:

232 мм – клиренс; 800 мм – дълбочина на газене; 3350 кг – теглене; 1350 кг – натоварване; 3220 мм – най-дългата в класа колесна база; 1,21 куб. м – обем на товарния леген; 1544 х 1560 х 511 мм – широчина х дължина х височина на товарния леген; 27,7ͦ х 25,9ͦ - ъгъл на заход и ъгъл на отход.

Ситуацията при пикапите е класическата love or hate. Две са възможностите: или да се влюбиш в него, или тотално да отречеш този клас автомобили. Не бих казал, че съм влюбен в пикапите, но определено Ranger ми напълни душата с бруталната си визия и офроуд възможности. А ако ви трябва за работа – определено е сред най-добрите в класа си.

 

Първото, което прави впечатление, е супер атрактивният екстериор на Limited версията на моя Ranger 2,2L Duratorq TDCi. Американският дизайн определено е голям плюс за европейската версия. Блестящите никелирани елементи се открояват в радиаторната решетка и очертания въздухоотвор в бронята, продължаващ под нея, за да предпазва шасито при тежък офроуд. Големите фарове са в унисон с големите никелирани корпуси на огледалата за обратно виждане, които, освен екстериорен елемент, осигуряват отличен обзор назад. Блестят и стъпенките с гумено покритие, а масивният ролбар зад кабината е абсолютно задължителен елемент за този клас автомобили. Отзад се откроява никелирана броня от две части и големи стоп-светлини. Калесните арки са силно раздути, а под тях се виждат пружините отпред и торсиона греда отзад.

 

Версията Limited глези с удобни кожени седалки, предните от които са отопляеми. Бутонът за контрола на подгряването им е разположен на нестандартно и неудобно място – отстрани, там където са позиционирани и другите бутони за регулиране на седалката. Казвам неудобно, защото аз го открих с напипване и по случайност, след което трябваше да спра и да видя за какво служи. Коженият многофункционален волан се регулира по височина и дълбочина. Кормилното управление е със сервоусилвател, но не получавам някаква сериозна обратна връзка от предните колела по време на 500-километровия ми тест. Централната конзола е нова, а аранжиментът на бутоните е добре познат от другите модели на Ford. Въпреки това броят им е доста голям, с което аз не мога да свикна. Свиква се обаче с другото оборудване, което наистина прави този автомобил далеч по-пригоден за ежедневно шофиране: климатик, круиз контрол, парктроник, камера за обратно виждане, Bluetooth и други. Пластмасите не са най-висококачествените, но те са подбрани за издръжливост и лесно почистване, което се оправдава от основното предназначение на автомобила.

ВИЖТЕ СНИМКОВАТА ГАЛЕРИЯ ОТ ТЕСТА НИ НА RANGER

Нямам как да натоваря легена, за да видя колко може да поеме. Аз третирах и сравнявах Ranger с типичните офроудъри. А паркиран до някой от тях, Ranger изглежда като великан. Говорим за автомобил с над 3,2 метра междуосие и над 5 метра дължина. Това определено не го прави особено повратлив в града, а паркирането с него в София си е ад. Но за сметка на това може да го закотвите върху най-големия бордюр, там, където никой не се осмелява и да помисли за паркиране. Чувството да гледаш шофьорите на SUV от по-високо също не е за пренебрегване. Но това си има цена. Тя се казва висока консумация. Успях да постигна средния разход от 8,3 л/100 км, но след 400 км извъградско шофиране. В София този показател започва бързо да нараства, за да стигне до около 11 л/100 км. Празен. Шумът е в купето също прави впечатление, макар по този показател дизайнерите да са направили огромна стъпка напред. Те са снижили с цели 22% шума от насрещния вятър, като за мерило използвам предишния модел, който карах за пръв път още през 2007 г., когато бе международното му представяне в алпийския Инсбрук.

 

Задвижването се осигурява от нов 2,2-литров, 4-цилиндров модел, чийто 150 к.с. са повече от тези на стария 2,5-литров дизел. Максималните 375 Нм (с 45 Нм повече спрямо стария мотор) идват при 1500 об/мин, но са на разположение само до 2500 об/мин. Любопитна е и новата 6-степенна трансмисия за Ranger, която предлага и режим за ръчна смяна на предавките. Естествено тук не може и дума да става за бързина и прецизност, тъй като автомобилът е предназначен да тегли тежки ремаркета. В действителност той е лидер по този показател в сегмента. А аз лично се убедих в това по време на представянето на модела у нас. Същият този автомобил, оборудван с въпросната трансмисия, изтегли без абсолютно никакъв проблем един тежкотоварен влекач с ремаркето, което е много повече от максималните 3350 кг за изтегляне на прикачно ремарке. Може да видите това във видео на сайта ford.bg. Моите по-изтънчени разбирания за автоматик обаче не можаха да пръглътнат някои нетипични реакции на кутията.

 

Тест за качествата на този модел направи брат ми, който използва именно пикап за работа и ежедневно шофиране. Неговото мерило е заканодателят в класа Hilux, но в продължение на 2 часа не спря да се възхищава на Ranger, което за мен е достатъчен атестат за качествата на модела. А извън пътя те са впечатляващи. Аз само си направих приятна разходка из природата, но клиренсът от 232 мм и ъгълът на заход и отход от 27,7 и 25,9 градуса са предпоставка за сериозни офроуд възможности. На мое разположение бе и 4х4 система за задвижване с три режима на шофиране: 4x2 за регулярно шофиране, 4x4 (High Range) за лоши пътни настилки и кални коловози и 4x4 (Low Range) за изключително предизвикателни терен. Използвайки Electronic Shift-On-The-Fly, можете да превключвате между 4x2 и 4x4 High Range, докато сте в движение. Системата работи във връзка с електронната стабилизираща система (ESP) и електронния проследяващ контрол (ETC). Диференциал с ограничено приплъзване „усеща” въртящия момент и го разпределя между левите и десните колела, за да се неутрализира превъртането им. Трябва да отбележа, че, макар и нехарактерно за толкова висок автомобил, Ranger стоеше доста стабилно на магистрала „Хемус“. Само на два пъти изпитах несигурност заради леката задница на две вълнообразни отсечки, където ми липсваха 2-3 чувала пясък в легена.

Нищо няма да ви липсва, ако сте фен или ви трябва точно такъв автомобил. Но все пак има и компромиси по отношение на возията, когато бъде сравнен с SUV или класически офроудър, но такова сравнение не бива да се прави, защото не е коректно.

Технически характеристики: Ford Ranger 2,2L Duratorq TDCI

Размери

Дължина, мм: 5359

Широчина, мм: 1850

Височина, мм: 1816

Колесна база, мм: 3220

Маса, кг: 2063

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо, променлива фаза на газоразпределение

Работен обем, куб. см: 2198

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 150 при 3700

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 375 при 1500-2500

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 175

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 11,6

Среден разход, л/100 км: 8,3

Вредни емисии СО2, г/км: 219

Цена на тествания модел, лв. с ДДС: 69 900

Базова цена, лв с ДДС: 46 900 (Single Cab 2,2 TDCi със 125 к.с., 4х2 и ръчна трансмисия)

КОНКУРЕНТ

Toyota Hilux 2,5 D-4D

Размери

Дължина, мм: 5135

Широчина, мм: 1760

Височина, мм: 1850

Колесна база, мм: 3085

Двигател

Тип: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 2494

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 144 при 3400

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 343 при 1600-2800

Динамки

Макс. скорост, км/ч: 170

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 13,3

Среден разпод на гориво, л/100 км: 7,3

Вредни емисии СО2, г/км: 194

Базова цена, лв. с ДДС: 57 900 (двойна кабина, базово ниво, механична трансмисия)

Автор: Пламен Георгиев

Снимки: Христо Петров

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес