Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Fiat-Chrysler отхвърли офертата за сливане с PSA Group

23 март 2019, 09:28 часа • 3370 прочитания

Френският алианс PSA Group, в който влизат компаниите Peugeot, Citroen, DS и Opel, е отправил официално предложение към италиано-американския концерн Fiat Chrysler Automobiles (FCA) за сливане между двата производителя, но то е било отхвърлено, съобщава The Wall Street Journal, като цитира свои източници.

Преговорите вече са прекратени, тъй като ръководството на FCA е отхвърлило идеята. Основно това се дължи на семейството Аниели, което държи контролния пакет във Fiat. То не се интересува от сделка с PSA, тъй като очаква проблеми с финансирането. Пробемът в случая е, че французите още не са изплатили на General Motors придобиването на Opel, което беше финализирано през 2017 г.

Главният изпълнителен директор на FCA Майк Манли заяви, че не се противопоставя на споразумение, което ще направи компанията по-силна. Според него, концернът му може да си партнира или да си сътрудничи с други големи производители, стига от това да има изгода - най-вече в икономически план.

Според анализаторите на пазара, едно евентуално сливане на FCA и PSA ще бъде от ползва на компаниите, тъй като общо те ще произвеждат около 9 млн. автомобила и това ще им даде възможност да се конкурира с лидерите VW Group, Toyota Motor и Renault-Nissan-Mitsubishi. То ще даде възможност на PSA да се завърне по-лесно на на американския пазар - нещо, което французите планират за 2026 г.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес