Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейските автомобилни производители са изправени пред нов проблем

01 септември 2022, 11:16 часа • 4417 прочитания

Европейските производители са изложени на риск от остър недостиг на автомобилни стъкла поради рязкото увеличение на цените на енергията, което от своя страна е свързано с намаляване на доставките на руски газ, съобщава The Wall Street Journal.

Германският Volkswagen вече е започнал да трупа резерви от стъкла и да търси доставчици извън Европа. За проблемите, до които може да доведе спирането на доставките на руски газ, бяха обявени по-рано от BMW, където също се готвят за ограничение на производството на нови автомобили.

Според информациите, Volkswagen събира сериозни запаси от предни, задни и странични стъкла. Факт е, че тяхното производство изисква топлинна енергия, която обикновено се осигурява с помощта на природен газ. През последните месеци цените на енергията се повишиха, което не можеше да не се отрази на цената на готовите продукти. Германският автомобилен производител също така търси доставчик на части в страни, които не са застрашени от криза с доставките на газ.

Още през май BMW Group обяви намерението си да премине към алтернативни енергийни източници в производството, за да минимизира зависимостта от природния газ. В същото време беше изразено предположението, че ако Русия напълно прекъсне доставките на газ, това заплашва да спре цялата германска автомобилна индустрия.

А автомобилната индустрия не само в Европа, но и почти навсякъде по света, продължава да страда от глобален недостиг на полупроводници и този проблем засяга всички компании. Японските Toyota и Honda бяха принудени да съкратят сериозно производствените си планове. Печалбата на Toyota намалява почти наполовина поради недостиг на електронни компоненти и растящите разходи за оборудване и производството на нови автомобили.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес