Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Електромобил постави световен рекорд за скорост

26 септември 2016, 14:10 часа • 1648 прочитания

Прототипът Venturi VBB-3 стана най-бързият електромобил на планетата, след като успя да развие скорост от 549,43 км/ч на соленото езеро в Боневил, САЩ. Рекордът бе фиксиран пред представители на Международната автомобилна федерация (FIA), но все още не е регистриран официално.

Самият прототип е направен изцяло от карбон, а задвижването му е поверено на електрически агрегат с мощност 3000 к.с. В него влизат два електромотора с по 1500 к.с., поставени на двете оси, както и литиево-железно-фосфатни акумулатори с тегло 1,6 тона. Заради тях целият автомобил тежи 3,5 тона.

При първото си преминаване по трасето VBB-3 е успял да развие цели 576 км/ч, но за да бъде фиксиран официално рекорда машината трябва да достигне същата скорост и при обратното си преминаване на скоростната отсечка. В крайна сметка се зачита средната скорост от двата опита.

Компанията Venturi е създадена в Монте Карло, но за създаването на прототипа е използвала помощта на Центъра за автомобилни технология към американския университет в Охайо. Фирмата е съсобственик на отбор от Формула-Е заедно с американския актор Леонардо ди Каприо. През миналия сезон тимът завърши на 6-о място със 77 т.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес