Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Електрическата ракета Venturi отново излиза за рекорд

22 юли 2015, 10:04 часа • 11157 прочитания

Бе направен преди повече от две години, но все още никой не е успял да отнеме статута й на най-мощен и най-бърз електромобил в света. Става въпрос за Venturi VBB-3, единственият автомобил – ако въобще може да бъде наречен така – който може да направи Tesla Model S P90D (с новия й режим Ludicrous) за смях.

Наземната електрическа ракета има ново предизвикателство за тази година. Venturi иска да запише нов рекорд през август. Мястото е ясно: солените езера Боневил в Юта. Целта пред VВB-3 е достигане на 600 км/ч.

От 2013 г., когато „автомобилът“ бе показан в присъствието на принц Алберт II и принцеса Шарлийн от Монако - Venturi има една единствена цел с VВB-3: да подобри наземния скоростен рекорд на FIA за електромобил. Този рекорд е също на Venturi, записан през 2010 г.: 495 км/ч.

Целта пред VВB-3 е много по-висока, но лошите климатични условия предотвратиха подобряването на рекорда. Бури и силни дъждове бяха причината през септември 2013 г. и август 2014 г. VВB-3 да не успее.

В момента наземната ракета преминава изпитания в Transportation Research Center в Охайо, при които тестват различните системи на колата, но с ниска скорост. Окачването е променено тази зима и сега дава по-добра управляемост. Следващата стъпка е излизане на дългия 7,5 мили овал на TRC, където екипът ще тества при скорости от около 200 мили/ч (320 км/ч).

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес