Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

BMW пуска лазерните си фарове в серийно производство

10 февруари 2014, 21:14 часа • 108640 прочитания

Преди около месец Audi с апломб представи прототип на лазерните си фарове. Реакцията на BMW в Tweeter беше доста смешна и най-общо казваше, че докато Audi тестват лазерните си фарове, BMW ги подготвя за серийно производство.

И ето че тази контраатака в социалните мрежи е имала мтого сериозна основа, тъй като от есента на 2014 г. BMW ще е първият производител, който ще предлага напълно новите лазерни фарове в сериен автомобил. С лазерните светлини, представени за пръв път от BMW още на IAA 2011, BMW i8 написа страница от автомобилната история не само като Plug-in хибриден спортен автомобил, но и като първия сериен автомобил с напълно новата светлинна технология. И докато BMW i8 серийно се оборудва с ярките и ефективни Full LED фарове, то опционалният Laser-Boost осигурява допълнителен обхват на дългите светлини до 600 метра. По този начин големият обхват на модерните LED дълги светлини се удвоява. Новата лазерна технология позволява енергийната ефективност да се увеличи с допълнителни 30% спрямо много икономичните LED светлини.

 

При значително понижена консумация на електроенергия лазерните светлини на BMW осигуряват значително по-висока интензивност на осветяването на пътя, вместо да загряват околната среда. Лазерните диоди са десет пъти по-малки от конвенционалните светодиоди. Това позволява да се намалят както размерите на фаровете, така и тяхното тегло. Площта на рефлектора може да бъде намалена 10 пъти спрямо LED светлините. Височината на рефлектора е намалена от 9 до по-малко от 3 см.

Светлината на лазерните фарове е много ярка, подобна на дневната, и се възприема като приятна от човешкото око. Чрез специални оптични системи множество мощни лазерни диоди осветяват фосфорен луминофор във вътрешността на фара. Този луминофор превръща лазерните лъчи в ярка бяла светлина, която е десет пъти по-интензивна от конвенционалните светлинни източници. Благодарение на изключително интензивната и почти идеална характеристика на излъчването си лазерните диоди позволяват постигането на още по-ефективна цялостна система. С дигиталния, работещ с камера асистент за дългите светлини заслепяването на движещите се в същата или насрещната посока автомобили се предотвратява напълно.

BMW i8 е първият сериен автомобил в света с тази иновативна светлинна технология. През следващите години и други модели на BMW ще бъдат оборудвани с насочените към бъдещето лазерни светлини.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес