Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

BMW 3 Series 335i: Бързо, по-бързо, много бързо (тест драйв)

20 април 2013, 12:22 часа • 131200 прочитания

Всеки успех се кове в продължение на много години упорита работа. Няма нищо случайно в това да спечелиш златен медал на Олимпиада или да създадеш шедьовър (изключенията потвърждават правилото). Независимо дали е на платно, лента или в този случай – от метал. А големият успех на BMW – и в частност на Серия 3, започва да се кове от началото на 60-те години, когато е представена Neue Klasse: гама от компактни седани и купета, които реално поставят основите на днешните модели на BMW. Това на практика са предшествениците на 3- и 5-а серии.

Преди 38 години, през 1975 г., е представена първата Series 3, обозначена Е21. Следват E30, E36, E46 и E90. Това не са само кодове, каращи феновете на BMW да мечтаят, а все още ги виждам в изобилие по българските пътища, което само показва колко издръжливи са тези машини – на времето и тежкият десен крак.

 

През годините 3 Series си изкова статута на най-успешен модел в баварската гама. Дори бих казал и нещо по-силно – ако трябва да се направи автомобилен Ноев ковчег, то със сигурност Серия 3 ще бъде сред избранниците да бъдат съхранени от потопа, Апокалипсис, Армагедон, нападение от извънземни...

Ако, не дай Боже, се случи последното, то с 335i няма да имате проблем да се измъкнете от лошите, тъй като моят най-любим баварски двигател (а е много трудно да си избереш такъв, когато става въпрос за BMW) ще ви изведе в орбитата на 100 км/ч за 5,5 секунди. След което започва още по-хубавото, тъй като почти няма двигател в гамата на BMW, който да не може да се похвали с рязък старт. Но този 3,0-литров, 6-цилиндров агрегат, може много повече от това.

Неговите супер качества, които ми пасват най-много на сърцето и десния крак, се дължат на TwinPower Turbo Technology, High Precision Injection и VALVETRONIC. Казано по-просто: това означава мигновена реакция и постигане на максимален въртящ момент от 400 Нм при едва 1200 об/мин. и поддържането му до 5000 об/мин. Това е възможно благодарение на малкото турбо, което поема нещата при ниските обороти и след това предаваа щафетата на по-голямо, което пробягва дистанцията чак до 5-те хиляди оборота. Освен това заводският показател за среден разход на гориво на този уникален агрегат е 7,9 л/100 км. Убеден съм, че при идеални условия може да бъде постигнат, но в реални – едва ли. Затова бях изключително горд от себе си, когато след маршрут София-Благоевград-София, паркирах перлената „тройка“ на разход 9,1 л/100 км. Казвам горд, защото не съм карал без климатик и с 90 км/ч, а с една сериозна (но постоянна) скорост на ръба на скоростните ограничения и с ясното съзнание, че на задната седалка седи 4-годишният ми син. Но това беше в неделя, семейният ден.

 

А съботата... съботата си я бях оставил за мен и Христо, с който отидохме до Паничище да поснимаме. Той. Аз – да се порадвам на воля на 335i.

Ако някога сте излизали от Сепарева баня в посока пътя, свързващ Дупница и Самоков (излизащ точно срещу самолетната писта), то ви препоръчвам да го намерите, защото това е най-прекрасната, безлюдна, 4-лентова, идеално гладка асфалтова отсечка в нашата родина. С четири ленти.

ВИЖТЕ BMW 335i В ДЕТАЙЛИ ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ХРИСТО ПЕТРОВ

Закрепвам стрелката на скоростомера на... разумна стойност. Schnellе. Максималната възможна скорост на 335i Coupe е 250. Затова натискам „мутето” на аудиото (да ме прощават от Harman/Kardon), но предпочитам воя на шестака през двете цеви отзад. Сгазвам педала. Реакцията е уникална. От 8-ма предавка трансмисията смъква три предавки (не съм използвал планките на волана, тъй като тази трансмисия е една от най-добрите и бързи в масов сериен автомобил), двигателят изригва с остър вой и след няколко секунди вече трябва да спирам, защото не съм на немски аутобан. Scheisse. Това чудо може още, още много.

 

Може го и в завои, където е много по-интересно, много по-забавно и адреналиново. Но и опасно. Всяко по-рязко натискане на педала кара ESP индикатора да мига като коледна украса на таблото, а в никой случай не препоръчвам да демонстрирате умения пред някого, натискайки бутона ESP на конзолата. Това може да направите на шорико и равно място, в противен случай е възможно да зацапате не само страничните прозорци с летящи твари, но да омажете тотално пейзажа с нещо много по-сериозно като последствия. Автомобилът е забавен и предлага невероятна емоция зад волана, но имайте предвид, че тези 306 „коня“ превъртат гумите направо дори на 3- и 4-та предавка.

Бърз поглед в гамата на BMW разкрива, че баварците са напълно наясно с факта, че не могат да разчитат само на динамика и пътно поведение, за да отговорят на нуждите на своите клиенти. А те са комплексни, затова BMW увеличи размерите на F30, за да е сигурен, че шестата генерация на Серия 3 предлага и достатъчно простор и комфорт на борда. Освен това, сега „тройката“ се предлага в три нива на оборудване: Sport, Modern и Luxury. По-скоро трябва да бъдат наречени линии (така ги нарича BMW), защото с всяка една от тях получаваш различни детайли за екстериора и интериора. Например, въздухоотвора в бронята, разширяващ се в краищата си, където се намират фаровете за мъгла: оформлението на тези детайли е различно за трите линии. Това важи и за използваните хром или гланцирани черни елементи в екстериора.

 

Аз се радвам на линия Sport, която пасва идеално на настроенията ми. А особено доволен ме прави червеният кожен салон. Освен цвета и качеството на тапицерията, силно впечатление прави сериозно увеличеното място за краката на пътниците отзад. Споделям с мой приятел, че това ще е колата, която ще си купя без да се замислям, ако някога имам 90 000 лв. Той контрира, че Серия 5 е по-добрият избор. Но не и за мен. Пропорциите на Серия 3 са перфектни за мен и нуждите на моето семейство, отзад има достатъчно място за Алекс и майка му, а аз се чувствам повече от комфортно именно зад волана на „тройката“. Карал съм всички (без М-ките) баварски модели, затова не ми се налага да се озъртам и ориентирам в обстановката. Всичко е изпипано до перфекционизъм по отношение на ергономия, комфорт и спортен дух. Наистина перфектно дизайнерско изпълнение, при което екстериор и интериор имат еднаква тежест при избора, а не единият да взима връх пред другия: да избереш автомобил заради външния му вид, като направиш компромис с интериора.

Отвън впечатление прави колко добре последната „тройка“ е избегнала противоречията, които внесе в Мюнхен Крис Бенгъл. Сега автомобилът изглежда наедрял на мускулна маса, но въпреки това сякаш излъчва движение, дори и спрял на място. А това си е постижение, имайки предвид, че е пораснал на размери. От визията на автомобила струи мъжественост и това важи за всеки ъгъл, от който погледнете Серия 3. Най-голямата новост (както вярвам отдавна сте забелязали) – това е формата на фаровете, които вече се вливат в „бъбреците“. С това приключвам описанието на автомобила.

ВИЖТЕ ГО САМИ ПРЕЗ ОБЕКТИВА НА ХРИСТО ПЕТРОВ

Аз го съзерцавах цели два часа под яркото слънце и съм убеден, че това е перфектната кола за мен. Липсват ми някакви си 90 хиляди лева, за да мога да си я позволя за постоянно, но поне й се порадвах в продължение на три дни. А в главата ми все още звучи апелът на 3,0-литровия „шестак“: schnellе, schnellе, schnellе.

Технически характеристики: BMW Седан 335i

Размери

Дължина, мм: 4624

Широчина, мм: 1811

Височина, мм: 1429

Колесна база, мм: 2810

Маса, кг: 1585

Двигател

Работен обем, куб. см: 2979

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 306 при 5800

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 400 при 1200-5000

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 5,5

Среден разход, л/100 км: 7,9

Вредни емисии СО2, г/км: 186

Базова цена, лв с ДДС: 87 000

КОНКУРЕНТ

Mercedes-Benz C350 Blue EFFICIENCY

Размери

Дължина, мм: 4591

Широчина, мм: 1770

Височина, мм: 1447

Колесна база, мм: 2760

Маса, кг: 1610

Двигател

Работен обем, куб. см: 3498

Макс. мощност, к.с. при об/мин: 306 при 6500

Макс. въртящ момент, Нм при об/мин: 370 при 3500-5250

Макс. скорост, км/ч: 250

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 6,0

Среден разход, л/100 км: 7,0

Базона цена, лв. с ДДС: 82 261

Автор: Пламен Георгиев

Фотография: Христо Петров

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес