Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бившият шеф на Volkswagen е заплашен с 5 години затвор

22 юни 2016, 10:05 часа • 1035 прочитания

Прокуратурата в германския град Брауншвайг започна разследване срещу бившия генерален директор на Volkswagen Group Мартин Винтеркорн. Той е заподозрян за фалшифициране на резултатите на концерна на световните пазари след избухване на скандала с манипулираните дизелови двигатели през миналата година, съобщава Autonews.

Според информациите Винтеркорн, който подаде оставка след избухването на „Дизелгейт”, умишлено е укривал от инвеститорите в концерна информации за скандала, както и за загубите, които Volkswagen Group търпи заради него. Разследването срещу Винтеркорн е започнало по настояване на германския финансов регулатор BaFin, като засяга още един от членовете на Управитения съвет на концерна, чието име засега не се съобщава.

Според някои източници става дума за сегашния ръководител на марката Volkswagen Херберт Дийс, но засега няма потвърждение на това. Прокуратурата в Брауншвайг засега отказва всякакъв коментар по случая, като единствено бе съобщено, че до момента не са провеждани обиски или разпити на заподозрени. Ако вината на Винтеркорн бъде доказана, той може да получи до 5 години затвор.

От Volkswagen Group също бяха лаконични, като обявиха, че не са получавали от властите каквито и да е нови факти около скандала. Концернът нае частната юридическа фирма Jones Day, която проведе независимо разследване и не откри никакви нарушения на служебните задължения от страна на настоящи или бивши ръководители на германския производител.

Концернът вече се договори с властите в САЩ за изплащане на компенсации в размер на 10 млрд. долара на собствениците на автомобили с манипулирани дизелови мотори. Като цяло Volkswagen Group е заплашен със санкции в размер на 42 млрд., като общият брой на засегнатите от Дизелгейт превозни средства в цял свят е над 11 млн.

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес